Hlavní obsah

Hypotéky jsou rekordně levné, stále více lidí je dokáže splácet pronájmem

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí se neváhá zadlužit u bank, aby si pořídili byt, ve kterém však poté nebydlí, nýbrž ho obratem pronajmou. Pokud se totiž nachází v atraktivní lokalitě, díky rekordně nízkým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů jim příjem z pronájmu může hravě pokrýt splátku hypotéky.

Foto: Profimedia.cz

Částka, kterou vlastník bytu obdrží za pronájem, může pokrýt splátku hypotéky.

Článek

Právu to potvrdili banky a hypoteční poradci s tím, že úrokové sazby si lze nyní výhodně zafixovat i na dlouhou dobu dopředu.

„Lidé se začínají velmi zajímat o koupi nemovitostí na pronájem. Není náhodou, že někteří díky velmi nízkým sazbám na hypotéce vlastní takových nemovitostí i několik. Částka, kterou klient obdrží za pronájem, totiž pokryje splátku hypotéky,“ řekl Právu hypoteční poradce Jiří Houška.

Například jedna jeho klientka si pomocí 3,5miliónové hypotéky koupila za 4,12 miliónu korun nový byt 3 + kk u metra na pražském Chodově. Při úroku 2,09 procenta (splatnost úvěru je 30 let, fixace sazby 5 let), splácí měsíčně 13 094 Kč. „Standardní pronájem v této lokalitě se přitom pohybuje mezi 12 až 13 tisíci korun,“ uvedl Houška.

Jiný klient si vzal hypotéku 2,42 miliónu Kč na byt 2 + kk v Praze-Štěrboholech, při úroku 2,09 procenta splácí bance 9000 Kč, ale byt pronajímá za 9900 Kč.

Úvěry jsou nyní rekordně levné

Hypotéky od začátku letošního roku opět mírně zlevnily, když sazby spadly na další historická minima.

„Na trhu hypoték se nyní lze dostat na sazby pod dvěma procenty, a to i bez podmínek dalších produktů, jako je například životní pojištění apod. U zajímavých obchodů pro banky není u pětileté fixace problém dostat se i na sazbu 1,79 procenta,“ upozornil Houška.

Na nízké úroky, kolem tří procent, lze ovšem dosáhnout třeba i při desetileté fixaci sazby.

Letos pociťujeme celkové oživení na realitním trhu, a to nezvykle již od prvních dní roku 2015

„V atraktivních lokalitách se vám tak zakoupená nemovitost může zaplatit de facto sama. Při případném růstu sazeb v budoucnosti a hrozbě navýšení sazby na konci fixace, a tím i splátky, můžete nemovitost, bez sankce za předčasné doplacení hypotéky, prodat,“ dodal Houška.

Při koupi nemovitosti na pronájem je třeba vždy pečlivě vybrat lokalitu a zvážit, komu se bude byt či dům pronajímat. Žadatel o hypotéku musí mít také dostatečně vysoký příjem, aby ji od banky dostal.

Některé bankovní domy ale dovedou pracovat i s očekávaným přísunem peněz z budoucího pronájmu – dokážou ho započítat do bonity žadatele o půjčku, takže klient následně získá hypotéku, i když jinak by výše jeho aktuálních příjmů nebyla pro získání úvěru dostatečná.

Realitní trh ožil

„Letos pociťujeme celkové oživení na realitním trhu, a to nezvykle již od prvních dní roku 2015, poptávku po nájemních bytech nevyjímaje. Faktem je, že se nacházíme v období s dlouhodobě nízkými úrokovými sazbami, které samozřejmě koupi za účelem pronájmu podporuje,“ uvedl pro Právo předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny Martin Němeček.

Byty na pronájem si lidé podle něj kupují hlavně ve velkých městech, kde je vysoká poptávka po nájemním bydlení, a v průměru tam jsou i vyšší mzdy. Zejména tedy v Praze, Plzni, Brně a v poslední době i v Olomouci. Stále víc se však lidé zajímají i o nemovitosti s nízkou pořizovací cenou, například ve městech, jako jsou Sokolov, Chomutov nebo Ústí nad Labem.

„Zatímco v Praze lze malý byt pronajmout od šesti tisíc korun, srovnatelný byt například v Sokolově se pronajímá za částku 4,5 až 5 tisíc Kč. Pořizovací cena bytu v Praze je přitom od 1,3 miliónu Kč, zatímco v Sokolově je to zhruba 200 až 250 tisíc Kč. Co tento poměr udělá ve zlomku charakterizujícím návratnost investice, je více než jasné,“ poukázal Němeček. Jak dodal, pronájem bytu či domu se vyplatí, pokud je roční výnos alespoň pět procent.

„Pořízení bytu, který slouží jako investice a je majitelem pronajímán, určitě může zajistit relativně snadný vedlejší příjem. Relativně proto, že s pronájmem vždy souvisí i starost o danou nemovitost, a taky velice záleží na tom, v jakém regionu se nemovitost nachází,“ řekla Právu mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková. „Vždy se budou lépe pronajímat byty ve velkých městech, jako jsou Praha nebo Brno, a hůře pak v lokalitách, kde je problém s nezaměstnaností,“ dodala.

Nový investiční nástroj

Trend nákupu bytů na pronájem potvrzují i významní developeři. „Počet bytů, které si naši zákazníci pořizují na investici, stále narůstá. Zatímco před třemi roky se jejich počet pohyboval okolo 12 procent, nyní tento podíl činí už zhruba 30 procent,“ sdělil Právu generální ředitel pražské developerské společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že rekordně levné hypotéky se staly zajímavým investičním nástrojem.

„Nízkoúrokové prostředí snížilo průměrnou úrokovou sazbu hypoték od konce roku 2013 o více než půl procentního bodu, a tak banky mohly klientům nabídnout natolik výhodné sazby u hypoték, že se staly investičním nástrojem,“ vyjádřil se podobně i hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Fixace nízkoúročených hypoték na dlouhou dobu je podle něj účinným opatřením proti inflaci. „Až inflace poroste, porostou i sazby, které se ale nedotknou dlouhodobě zafixovaných úvěrů. Spolu s tím, jak porostou ceny na trhu, poroste i cena pořízené nemovitosti,“ dodal Navrátil.

Porovnejte si nabídky úrokových sazeb hypoték a refinancování na hypoteční kalkulačce.

Reklama

Výběr článků

Načítám