Hlavní obsah

Běžný život bez hotovosti? Češi v tom nevidí problém

Novinky, Barbora Buřínská

Sedm z deseti Čechů si dokáže představit, že by se všechny platby v obchodech uskutečňovaly bezhotovostně, aniž by člověk musel tahat peníze z peněženky. Na druhou stranu ale k bankovkám či mincím mají blízký vztah, třem pětinám z nich by dokonce vadilo, kdyby musely žít bez nich.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Život bez hotovosti v kapse či peněžence si Češi dovedou představit.

Článek

Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit mezi více než pětistovkou respondentů.

Polovina Čechů by hotovost vůbec nepotřebovala

„Pokud se lidí zeptáte, zda by dokázali hned teď fungovat bez bankovek, je to pro ně velký šok. Řada obchodníků, například majitelů večerek nebo trafik, stále nepřijímá karty. Ale před 20 lety si lidé taky nedokázali představit život bez pevných linek,“ uvedl Daniel Šturm ze společnosti Home Credit.

Pokud by bylo možné platit elektronicky ve všech obchodech, tuto možnost by bez problémů využívala téměř polovina (47 procent) dotázaných a více než pětina (22 procent) by si s menšími problémy zvykla.

Na druhou stranu život bez hotových peněz je zcela nepředstavitelný pro každého šestého Čecha (17 procent).

Většinou mají Češi u sebe maximálně pětistovku

Přestože Češi už nyní rádi využívají nové způsoby placení – například bezkontaktní platby jsou doslova jejich hobby – jsou stále zvyklí nosit u sebe určitou hotovost. Nejčastěji se jedná o částku od 200 do 500 korun (zmínila zhruba třetina respondentů).

Více než tisícovku u sebe běžně nosí jen 16 procent lidí a naopak čtvrtina Čechů nemívá v peněžence ani dvě stovky.

„Jediné, co drží bankovky při životě, je nostalgie a síla zvyku. Pocit, že je potřeba mít u sebe aspoň nějakou hotovost, je v lidech hluboko zakořeněný,“ uvedl Šturm důvody, proč se lidé nejčastěji nechtějí vzdát fyzických peněz.

V Česku je v současné době instalovaných přes sto tisíc platebních terminálů, a tak při většině nákupů už lidé kartami platit mohou. Ovšem pro vytlačení hotovosti je klíčový počet míst, kde se bezhotovostně zatím platit nedá.

„Velkou mezeru v akceptačních místech karet tvoří služby, kdy například technik přijede opravit pračku nebo televizi domů. Druhý segment jsou pak tržnice a bazary, kde probíhají tisíce malých plateb denně,“ upřesnil Šturm. Proto vznikají nové platební terminály, které lze spojit s mobilními telefony. Platit bezhotovostně tak jednou bude možné kdekoli.

Bezhotovostní platby přes otisk prstu?

Hotovost tedy může stihnout stejný osud jako například poštovní poukázku. Tou polovina lidí v Česku nikdy neplatila a další tři lidé z deseti ji použili maximálně jednou ročně.

Hotovost bude pomalu a jistě klesat na významu, naopak platby kartami budou stále důležitější. Nepůjde jen o klasické plastové karty, jak je známe dnes, ale i o platby prostřednictvím mobilu či nálepek.

Futuristické vize dokonce plánují platbu s použitím otisku prstu či ruky, které budou sloužit jako unikátní identifikátory.

Anketa

Dokážete si představit, že byste mohli všude platit jen bezhotovostně?
Neměl/a bych s tím žádný problém.
55,6 %
Byla by to pro mě komplikace, ale nejspíš bych si zvykl/a.
3,8 %
Tak na to bych si těžko zvykal/a.
2 %
To je pro mě naprosto nepředstavitelné.
38,6 %
Celkem hlasovalo 4628 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám