Hlavní obsah

Vzít si mikropůjčku? Ano, ale jen v mimořádných situacích

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Chcete si půjčit jen pár tisíc? Jde to, na poskytovatele tzv. mikropůjček neboli malých půjček dnes narazíte na každém rohu. Tyto společnosti se zaměřují především na lidi, kterým malá částka dokáže pomoci překlenout problémy v rodinných financích. Ovšem na to, abyste díru v rozpočtu pomocí mikropůjčky řešili každou chvíli, raději zapomeňte. Využijte ji opravdu jen výjimečně.

Foto: Profimedia.cz

Mikropůjčkou byste měli řešit svou situaci maximálně několikrát za život.

Článek

Mikropůjčky jsou vhodné a určené jen na určité účely. „Výjimečně mají například pomoci překlenout období, kdy se blíží výplata, rodinný rozpočet je v minusu, ale za pár dnů zaměstnavatel peníze pošle. Nebo se porouchala lednička, bez které rodina nemůže fungovat. To jsou dobré příklady, kdy se mikropůjčka hodí,” uvedl pro Právo Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com, který kompletně otestoval trh mikropůjček u nejznámějších poskytovatelů tohoto produktu.

Podle Nachera nemá smysl s ní platit každodenní výdaje nebo jiné splátky dluhů či jiné nákupy. To jsou situace, kdy mikropůjčka jen oddálí problém, který se opět a neodvratně za měsíc či dva vrátí, ale nevyřeší ho. Mikropůjčkou byste měli řešit svou situaci maximálně několikrát za život, nikoli, jak by se mohlo zdát z její výše a snadnosti získání, pravidelně jako jiné druhy úvěru.

Cílová skupina: lidé s podprůměrnými příjmy

S poskytovateli tzv. mikropůjček či také půjček před výplatou se v poslední době roztrhl pytel. Na českém trhu tyto společnosti působí od roku 2013 a jejich počet se pohybuje zhruba kolem padesáti. Cílí na určité skupiny lidí, především pak na ty, kdo mají podprůměrné příjmy, na matky samoživitelky, nezaměstnané i seniory.

Výše mikropůjček se pohybuje v jednotkách tisíc a splatnost je několik týdnů,  výjimečně měsíců. Důležité je uvědomit si zásadní věc  společnosti, které je nabízejí, se nemusejí řídit zákonem o spotřebitelském úvěru, protože půjčují nejčastěji do 5000 korun.

Co sledovat a na co si dát pozor

Před tím, než se rozhodnete o mikropůjčku požádat, zvažte, zda opravdu nemáte jinou možnost (například půjčit si od příbuzných či přátel), jak díru ve svém rozpočtu zalepit. Pokud ale tento typ půjčky bude pro vás jedinou možnou cestou, nepůjčte si od prvního poskytovatele, na kterého narazíte. Buďte obezřetní a zaměřte se na několik důležitých parametrů, které vám napoví, nakolik je poskytovatel důvěryhodný a zároveň, jaké riziko by pro vás mohl představovat.

„Jednou rovinou je cena úvěru, tedy RPSN (roční procentní sazba nákladů). Ta se u mikropůjček až na výjimky pohybuje ve stovkách nebo dokonce tisíci procentech, ale vzhledem ke krátkosti půjčky a nízké částce, nejde většinou v absolutních hodnotách o velké peníze – ve vztahu k naléhavé a výjimečné potřebě. Zkrátka je to cena mimo jiné i za to, že proces je rychlý,“ upozornil Patrik Nacher na jeden z nejdůležitějších parametrů malých půjček.

Ovšem u mikropůjček se vyplatí sledovat i další kritéria. Zásadní je to, zda poskytovatel půjčky je důvěryhodný či nikoli, což je možné poznat z mnoha indicií a parametrů. Například zda používá tzv. rozhodčí doložku (dojde-li ke sporu, neřeší ho soud, ale rozhodce, zpravidla určený firmou), což je podle serveru bankovnipoplatky.com obecně nevstřícný postup vůči klientovi. Případné spory by pochopitelně měly být řešeny v klasickém soudním a nestranném řízení.

O důvěryhodnosti poskytovatele půjček svědčí i to, zda jako jeden z kontaktů používá drahé zpoplatněné linky, které z klientů často vytáhnou další peníze.

Některé společnosti si zájemce o půjčku řádně a pečlivě netestují, nezajímají se o jeho bonitu a neověřují ho ani v příslušných rejstřících a databázích dlužníků, případně půjčují i lidem, kteří by normálně na půjčku nedosáhli, například nemají dostatečné příjmy či jsou dokonce v exekuci.

Mnohé společnosti také klientům účtují vysoké sankční poplatky v případě, že se klient dostane do problémů se splácením. Často dokonce výše sankce převyšuje hodnotu půjčky.

Proč jsou mikropůjčky nebezpečné
Půjčky před výplatou jsou lehce dostupné:
- nabídky jsou jednoduše dohledatelné na internetu,
- jednoduché a rychlé je rovněž zažádání o půjčku (přes internet, SMS, telefonicky),
- schválení půjčky a poskytnutí peněz klientovi (na účet, osobně) možné v krátkém čase (do druhého dne).
Nesplácení je tvrdě sankcionováno – vysoké poplatky za vytvoření splátkového kalendáře, vysoké úroky z prodlení.
Kvůli neprověřování bonity klienta půjčky využívají především lidé, kteří mají problém dosáhnout na standardní úvěr, tj. jsou v prodlení, mají negativní záznam v registru, jsou nezaměstnaní apod.
Zdroj: Poradna při finanční tísni

„V případě mikropůjček, ale i jiných druhů úvěrů platí jeden paradox – čím snadněji člověk dosáhne na úvěr, tím více tam najdeme rizik. Zkrátka vzít si úvěr s sebou nese logické administrativní nároky, které sice klienta obtěžují, ale v zásadě jsou pro jeho dobro,“ doplnil Nacher.

Anketa

Vzali jste si někdy mikropůjčku?
Ano
6,3 %
Ne
93,7 %
Celkem hlasovalo 1802 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadlužila se pro jiné, teď sama čelí exekuci

Dvaatřicetiletá Radka na vlastní kůži pocítila, jak se nevyplatí půjčovat si peníze pro jiné. Dluhy se jí vršily jeden za druhým. Dnes dluží přes 600 tisíc,...

Výběr článků

Načítám