Hlavní obsah

Vydělávejte si utrácením. Nejdříve se ale musíte zadlužit

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina bank podporuje své klienty v utrácení peněz, které jim vlastně nepatří. Zvýhodňují totiž držitele kreditních karet prostřednictvím různých bonusů, slev i vracení peněz zpět na účet. Pokud jste mezi nimi i vy, uvědomte si, že čím vyšší částky kreditkou zaplatíte, tím více se zadlužíte.

Foto: Profimedia.cz

Čím více chcete vydělat, tím více se musíte zadlužit.

Článek

Při placení kreditní kartou mějte vždy na mysli to, že peníze, které utrácíte, nejsou vaše a budete je muset vrátit. Vyhněte se impulsivním nákupům a zbytečnému utrácení. Rozhodně by výše plateb neměla přesáhnout vaše příjmy, pak byste mohli mít časem potíže se splácením.

Pokud ale dokážete své utrácení udržet na uzdě a všechny peníze vyčerpané z kreditky stihnete vrátit ještě během bezúročného období, které trvá až 55 dní, mohou vám získané bonusy za platby kartou zpříjemnit život i nemalou částku ušetřit.

Peníze zpět

Jedním z oblíbených bonusů je připsání určitého procenta z částky zaplacené kreditní kartou zpět na účet. V současné době ho nabízí několik finančních institucí. Například klienti Cetelem mohou díky programu Nastav si svou kartu získat zpět každý měsíc až 800 korun (ročně až 9600 korun). A to v případě, že ze čtyř variant si nastaví tu, která jim vrátí zpět čtyři procenta ze všech nákupů na jakékoli čerpací stanici v ČR i v zahraničí. Klienti mohou zvolit i další varianty a být tak odměněni vrácením peněz za platby na internetu či v běžných obchodech.

Kreditní karta Odměna od České spořitelny (ČS) vrátí klientovi zpět jedno procento z částky za platbu kartou u obchodníka nebo na internetu. Měsíčně až 350 korun si můžete nechat připsat na účet ke kartě nebo na penzijní připojištění u České spořitelny či na účet stavebního spoření u Buřinky (SSČS).

Také ČSOB odmění držitele kreditky MasterCard World připsáním až tisícovky zpět na kartu, respektive jim vrátí jedno procento utracené částky.

V GE Money Bank v rámci věrnostního programu bene+ klienti získávají odměnou za každou platbu kartou reálné peníze zpět na svůj kartový účet. U partnerů bene+ až do výše 30 procent z částky nákupu, u ostatních obchodníků a na internetu pak získávají zpět  jedno procento z každé platby.

Raiffeisenbank (RB) nabízí klientům bonus dvě procenta z každé platby u obchodníka do výše maximálně tisíc korun měsíčně – bonus je přitom klientům připsán přímo na karetní účet. „Bonus je klientovi odečten z měsíční splátky. Například pokud klient zaplatil kreditní kartou v daném měsíci deset tisíc korun, jeho bonus tak činí 200 korun a jeho splátka pak bude pouze 9800 korun,” upřesnil pro Právo Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Sleva na zboží či dárek

Často využívanými bonusy jsou i slevy v partnerských obchodech, které s bankami spolupracují. Například klienti Komerční banky, majitelé kreditních karet Lady karta a A karta mohou při placení získat slevu pět až 30 procent na více než 9000 obchodních místech v rámci slevového programu Sphere.

Držitelé kreditek od RB mohou také získat až 50procentní slevy u obchodníků s programem Sphere.

Držitelům Era kreditek se za každou platbu u obchodníků i na internetu ve výši nad 50 korun přičtou body v hodnotě jednoho procenta z placené částky. Body pak můžete vyměnit za dárek.

S kreditkou lze také ušetřit až dvě koruny na jeden litr pohonných hmot u benzínek Agip (MasterCard Agip od UniCredit Bank). „Pro lidi, kteří vzdálenosti raději než autem překonávají v letadle, je pak vhodná prémiová karta MasterCard Miles & More. S ní totiž klient sbírá bonusové míle do věrnostního programu Miles & More, díky čemuž může posléze získat slevu na letenky,” doplnil další z bonusů Petr Plocek z UniCredit Bank.

Spoření na důchod či příspěvek na pojištění

Utrácení kreditkou vám může navýšit i příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění či pojištění domácnosti. Například jedno procento z utracené částky odejde na účet penzijního připojištění u Komerční banky držitelům Lady a A karty.

Z každé platby kreditkou VISA Generali, které nabízí UniCredit Bank, se jedno procento přičítá k ročnímu bonusu, které se připisuje na životní pojištění u společnosti Generali.

V případě Visa AXA Club (UniCredit Bank) získává klient bonus AXA jedno procento ze všech nákupů, které provede v České republice i zahraničí. Dále pak bonus až 17 procent z nákupu u partnerů AXA Clubu. Daný bonus se přitom připisuje k produktu, který má klient u pojišťovny AXA, a to ať už se jedná o penzijní fond, či třeba zlevnění pojištění bytu.

Reklama

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám