Hlavní obsah

Ministerstvo zakládání firem s jednou korunou nejspíš nezarazí

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti zřejmě nakonec nebude usilovat o to, aby se opět zvýšila minimální výše základního kapitálu pro společnosti s ručením omezeným (s. r. o.).

Foto: Profimedia.cz

Možnosti založení firmy s jednou korunou už využila i řada studentů a dalších začínajících podnikatelů. Ilustrační foto.

Článek

Vedení ministerstva spravedlnosti přispěchalo se svým ujištěním až několik týdnů poté, co média opakovaně informovala o úvahách některých ministerských úředníků, že možnost založení firmy s pouhou korunou v kapse spíše jen nahrává podvodníkům, a měla by se tudíž zarazit.

To ale vyvolalo bouři odporu nejen mezi renomovanými právníky, ale i mezi podnikateli a akademiky.

Možnost už využily stovky lidí 

Možnosti založení firmy již s jednokorunovým vkladem, která v Česku platí teprve od začátku loňského roku, totiž už využily stovky lidí včetně studentů a dalších začínajících podnikatelů.

Nejistotu mezi laiky i odborníky vyvolala zejména dřívější vyjádření prvního náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána, který podle oslovených právníků dopad svých slov zřejmě zcela nedomyslel.

Na to, že podle Pelikána by se po roce fungování firem za korunu měla pravidla opět změnit, upozornil už začátkem letošního roku Český rozhlas. „Je to móda, která byla před deseti lety v Evropě. Nikdy s tím dobré zkušenosti nebyly. Pozitivní efekt z toho nevyplynul, více lidí do podnikání nevstoupilo. Jen tam, kde někdo chce zneužívat tu formu například na takzvané karuselové podvody na DPH, tak se mu to dělá snáz,“ řekl rozhlasu náměstek.

Mezi experty na novou legislativu se vzápětí začaly šířit informace o tom, že podnikatelé pravděpodobně budou muset zase investovat do základního kapitálu 200 tisíc korun. Česko přitom stále patří mezi evropské země, kde se vlastní firma rozjíždí poměrně složitě.

Redakce Práva se obrátila s žádostí o vysvětlení přímo na Pelikána, ten však na dotazy zatím neodpověděl. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová pak skeptický postoj vedení ministerstva k zakládání s. r. o. s jednou korunou potvrdila. Podle ní to odborníci nedoporučují.

„Ze strany advokátů ani odborné veřejnosti není založení s. r. o. s touto minimální výší vkladu příliš doporučováno a obecně jej nelze považovat za vhodné. Tato forma zakládání společnosti může být navíc snadno zneužívána na takzvané karuselové podvody na DPH,“ odpověděla na dotaz Práva mluvčí s tím, že o případných změnách v novém zákonu o obchodních korporacích bude ještě na půdě ministerstva jednat pracovní skupina.

Pelikán: Je to zbytečné a spíše problematické 

„Považujeme za důležité náš názor sladit s míněním praxe, soudní i akademické obce. K žádné úpravě proto ani v budoucnu dojít nemusí,“ vyjádřil se v pondělí v tiskové zprávě Pelikán.

O den později na webu Česká justice první náměstek ministryně spravedlnosti doplnil: „Pokud to vezmu ze svého odborného pohledu čili na chvíli ne jako náměstek, tak jsem dlouhodobě říkal, že je to (zakládání firem s 1 Kč – pozn. redakce) zbytečné a spíše problematické. To ale rozhodně není něco, co by mělo znamenat, že to zase budeme měnit.“

Proti jsou zástupci podnikatelů 

Podle pravidel, která platila do konce roku 2013, se zakladatelé společnosti s ručením omezeným museli zavázat ke vkladu alespoň 200 tisíc korun. Nový zákon o obchodních korporacích už více než rok připouští zakládání nových společností se základním kapitálem již od 1 Kč.

Úvahy o opětovném zvýšení minimálního základního kapitálu firem s ručením omezeným ze stávající 1 Kč odmítla i Hospodářská komora ČR. „Tyto úvahy považujeme za nepřijatelné. Takový krok by nepochybně narušil podnikatelské prostředí a nepřispěl by k podpoře začínajících podnikatelů a konkurenceschopnosti firem obecně,“ uvedla komora ve čtvrteční tiskové zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám