Hlavní obsah

Češi uvažují o půjčkách rozumně jen do chvíle, než si nějakou sjednají

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mají Češi čas na rozmyšlenou, přistupují k úvahám, co by pro ně při sjednávání půjčky hrálo hlavní roli, velmi rozumně. Zaměřili by se hlavně na cenu. Opačná situace nastane ve chvíli, když nějakou půjčku opravdu potřebují – to je pak pro ně důležitá především rychlost a snadnost, s jakou peníze získají. Ukázal to průzkum STEM/MARK mezi 600 respondenty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kdyby si v příštích letech brali nějakou půjčku, pro více než polovinu Čechů by byla nejdůležitější její cena. Tedy celková částka, kterou by za ni zaplatili včetně úroků a poplatků.

Naopak nejméně důležitá by pro ně byla rychlost a snadnost získání půjčky, podle které by se rozhodovali jen čtyři lidé ze sta.

Při sjednání půjčky hraje hlavní roli rychlost

Rozumné uvažování Čechů se ale často změní ve chvíli, kdy nějakou půjčku skutečně potřebují.

Ukazují to zkušenosti lidí, kteří si v posledních dvou letech nějakou spotřebitelskou půjčku brali. Pro téměř dvě pětiny z nich sice stále zůstala na prvním místě celková cena půjčky, ovšem několikanásobně vzrostl počet lidí, kteří se na úkor cenové výhodnosti rozhodovali hlavně podle rychlosti a snadnosti získání půjčky. Za nejdůležitější ji označila třetina z nich.

„Když lidé o půjčce jen uvažují, většina z nich se rozumně přikloní k co nejnižší ceně. Jakmile se ale potřeba půjčky skutečně objeví, nechají se často zlákat různými nabídkami rychlých půjček nebo jsou okolnostmi sami donuceni s půjčkou spěchat. To pak může vést k tomu, že skončí s nevýhodnou půjčkou,“ komentoval chování Čechů Zdeněk Románek z Air Bank.

Co je/bylo pro Čechy nejdůležitější
Parametry půjčkyKdyby si někdy brali půjčkuKdyž si skutečně brali půjčku
Celkově zaplacená částka52 %38 %
Flexibilita půjčky18 %13 %
Pojištění pro případ nesplácení9 %4 %
Výše měsíční splátky7 %12 %
Rychlost a snadnost získání4 %33 %
Půjčku by si ze zásady nevzali10 %--
Zdroj: STEM/MARK

Pomyslná cena za rychlou a snadnou půjčku bez rozmyslu se může vyšplhat i na desítky tisíc korun. A to i v případě, že si člověk vybírá jen mezi bankovními půjčkami. Ukazují to například výsledky reality testu serveru Bankovnipoplatky.com. Podle něho se náklady na stejnou půjčku ve výši 50 tisíc korun na pět let mezi jednotlivými bankami liší až o 20 tisíc korun.

„Jednoduchou zásadou je srovnat si vždy alespoň několik nabídek od různých bank podle celkově zaplacené částky. A to i v případě, kdy na půjčku spěcháme. Brát si jakoukoli půjčku rychle a bez rozmyslu se prostě nevyplácí,“ upozornil Románek.

Anketa

Jste schopni pečlivě zvážit výhodnost půjčky i v okamžiku akutní finanční nouze?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 837 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám