Hlavní obsah

Příspěvek na péči se zřejmě upraví

Právo, svj

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá provést změny v příspěvku na péči. Právu to potvrdila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chci úpravu příspěvku tak, aby byla zdravotně hendikepovaným lidem poskytnuta nejkvalitnější možná péče a aby nebyly opomenuty okruhy lidí, které na příspěvek mají nárok,“ uvedla Marksová.

Ministerstvo práce se proto chystá v první polovině letošního roku oslovit řadu odborníků. „Připravujeme širokou diskusní platformu, v níž zasednou odborníci i zdravotně postižení, a kde dospějeme ke společné dohodě nad úpravou zákona,“ dodala Marksová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výše příspěvku stejná od roku 2007

Agentura ČTK před několika dny upozornila na to, že Výzkumný ústav práce a sociálních věcí před časem doporučil ve své studii upravit příspěvek na péči tak, aby lidé, kteří by žili doma a platili si péči profesionálů, dostávali o několik tisícikorun víc než dnes. Naopak příjemci nejnižší částky, jimž pomáhají příbuzní či známí, by o dávku mohli přijít úplně.

Opatření by podle autorů studie zvýšilo tlak na vznik terénních služeb, vytvořila by se nová pracovní místa. Po zvýšení příspěvků volá Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Snížení dávky při péči v rodině ale důrazně odmítá. Podle předsedy NRZP Václava Krásy příbuzní státu nemalé peníze šetří, když se o své blízké starají sami.

„Zmíněná studie je už dva roky stará a neodráží moji současnou představu o příspěvku na péči. Jsem ale ráda, že text oživil debatu nad tím, jak má podpora vypadat,“ uvedla pro Právo Marksová.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Senioři a dospělí postižení podle své závislosti na pomoci dostávají 800, čtyři tisíce, osm tisíc či 12 tisíc měsíčně, děti pak tři tisíce, šest tisíc, devět tisíc či 12 tisíc korun. Dávka se zatím nevalorizovala.

Reklama

Související články

Desetina Čechů je zdravotně postižená

Každý desátý Čech trpí podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) nějakým zdravotním postižením. Počet takovýchto lidí v posledních letech roste a přibývá...

Výběr článků

Načítám