Hlavní obsah

Chcete výhodný účet? Splňte naše podmínky, požadují banky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co Čech, to běžný účet. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že karty jsou rozdány a prostor pro získání nových klientů mají banky velmi malý. Opak je však pravdou, některé banky se nevzdávají a cílí na nespokojené klienty konkurence nabídkami, které „se neodmítají”. Má to ale háček, nic totiž „není zadarmo”, a klienti tak musí přistoupit na jejich podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Než se rozhodnete, která banka bude spravovat vaše peníze, seznamte se s podmínkami, abyste nemuseli zbytečně platit.

Článek

Příkladem budiž GE Money Bank, která na počátku letošního roku vyrazila do boje o získání nových klientů s nabídkou běžného účtu Genius bene+. Jeho součástí je balíček služeb zdarma, a pokud ho budete aktivně využívat, můžete každý měsíc získat na svůj účet odměnu ve výši 50 korun.

Banka však účet neuzavře s každým, kdo o něj bude mít zájem. První podmínkou pro jeho bezplatné vedení je, aby mu na účet každý měsíc přišlo alespoň 10 tisíc korun (pokud podmínku nesplníte, zaplatíte za vedení účtu 149 korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Průměrný kreditní příjem klientů GE Money Bank dosahuje 21 tisíc korun, takže podmínku pro bezplatné vedení účtu splní drtivá většina z nich,“ upozornil Zdeněk Kartous, manažer depozitních produktů GE Money Bank.

Banka sice nastavila podmínku výše příjmu podle své současné klientely, ovšem tito klienti, kterých je podle Zdeňka Kartouse zhruba milión, mají smůlu, nový účet Genius bene+ získat nemohou. Jak potvrdila Právu tisková mluvčí banky Milada Franek, účet je určen pouze pro nové klienty, ne pro stávající.

Druhou podmínku pro získání 50 korun na účet splní klient, který v uplynulém měsíci zaplatil kartou minimálně pět tisíc korun.

Air Bank úročí i běžný účet

S úmyslem nalákat nové klienty na výhodný běžný účet přišla už před téměř dvěma lety Air Bank, která cílila na zhruba 700 miliard korun ležících „ladem“ na běžných účtech. Nabídla úročení běžného účtu shodnou úrokovou sazbou, jakou zhodnocuje klientům vklady na spořicím účtu.

Pro získání hlavní výhody běžného účtu (banka nabízí dva typy – Malý či Velký tarif), tedy zhodnocení zůstatku stejnou úrokovou sazbou jako na spořicím účtu (v současné době se jedná o 1,1 procenta ročně) také musíte splnit dvě podmínky.

Tou první je provedení minimálně pěti plateb u obchodníka prostřednictvím karty. Pokud to splníte, následující měsíc máte vklad úročený. Pokud nesplníte, vklad v dalším měsíci úročen nebude. Druhou  podmínkou je maximální výše vkladu, kterou je banka ochotna vám zhodnocovat. Magickou hranici představuje 100 tisíc korun.

Navíc účet Malý tarif máte u Air Bank zdarma, aniž byste museli splnit nějaké další podmínky, zdarma jsou pak i všechny platby a výběry z bankomatů vlastní banky (za výběr z cizí banky zaplatíte 25 korun).

Účty zdarma opět jen při splnění podmínek

Několik tuzemských bank se rozhodlo jít cestou nulových poplatků jak za vedení účtu, tak za některé častěji využívané služby (například výběry z bankomatů, odchozí platby, trvalé příkazy apod.).

U Equa bank můžete mít v daném měsíci účet bez poplatku za vedení (jehož součástí jsou například zdarma výběry ze všech bankomatů v České republice, příchozí i odchozí platby, trvalé příkazy či inkasa), pokud splníte alespoň jednu z několika podmínek.

Buď budete mít v jednom měsíci zaúčtované alespoň tři platby kartou, nebo vám na běžný účet přijde alespoň 10 tisíc korun, nebo celkový zůstatek na všech vašich účtech u Equa bank neklesne pod 100 tisíc korun, nebo u banky splácíte hypoteční či spotřebitelský úvěr. Pokud žádnou z podmínek nesplníte, zaplatíte za účet 99 korun měsíčně.

Fio banka si pro bezplatné vedení účtu neklade podmínky. Klient získá běžný účet zdarma včetně neomezeného množství odchozích i příchozích plateb, trvalých příkazů či inkas, deseti výběrů z bankomatů Fio a dvou až pěti výběrů z cizích bankomatů.

Také u mBank získáte účet mKonto bez poplatku za vedení, aniž byste museli splnit jakoukoli podmínku.

V létě loňského roku se ke skupině bank nabízejících účet zdarma připojila i Raiffeisenbank. Na trh uvedla eKonto Smart. Účet je bez poplatku za vedení, pokud na něj klientovi každý měsíc přijde alespoň 15 tisíc korun a zároveň každý měsíc uskuteční minimálně tři odchozí transakce. Nesplní-li podmínky, zaplatí měsíční paušál 99 korun.

Součástí účtu jsou zdarma například všechny výběry z bankomatů všech bank v ČR či všechny tuzemské elektronické transakce.

Nové klienty se na svůj bezpoplatkový účet U konto snaží nalákat i UniCredit Bank, která s ním do boje o klienty vytáhla v dubnu loňského roku. Abyste za vedení účtu nemuseli každý měsíc platit 199 korun, musí vám na účet přijít minimálně 12 tisíc korun. V rámci účtu máte navíc zdarma například výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí či všechny elektronicky zadávané transakce.

Banka Zuno má pro aktivní klienty připravený bezpoplatkový Účet Plus. V případě, že měsíčně zaplatíte kartou alespoň tři tisíce korun, za vedení nic neplatíte (jinak vás vedení účtu přijde na 68 korun). Zdarma jsou u účtu také výběry z tuzemských bankomatů od částky 1000 korun (za výběr nižší částky vám banka naúčtuje 18 korun), odchozí i příchozí platby a také výběry z bankomatů v zahraničí.

Anketa

Změnili jste za poslední rok banku?
ano
30,1 %
ne, chystám se k tomu
21,4 %
ne, ani se nechystám
48,5 %
Celkem hlasovalo 3954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám