Hlavní obsah

Jaká finanční novoroční předsevzetí si Evropané dávají nejčastěji?

Novinky, bab

Před koncem roku mnozí lidé přemýšlejí, co by u sebe rádi změnili či čeho by ještě chtěli dosáhnout. Novoroční předsevzetí tak často pro mnohé z nás představují tradiční rituál. Každoročně ho podstupuje dokonce každý druhý Čech a téměř tři čtvrtiny z nich si dávají předsevzetí týkající se financí. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos ve 13 zemích Evropy, při kterém bylo osloveno téměř 13 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Novoroční předsevzetí patří neodmyslitelně k začátku každého roku a pro řadu lidí představují tradiční rituál.

Článek

Finanční návyky chtějí nejčastěji změnit Turci

Novoroční předsevzetí se nejčastěji týkají finančního chování, respektive zlepšení finančních návyků. V průměru si je dává osm z deseti Evropanů. Nejčastěji se finanční předsevzetí objevují v Turecku (90 procent) a ve Francii (83 procent).

Na druhé straně žebříčku jsou pak Britové a Rakušané, mezi nimiž si dávají finanční závazky na začátku roku dvě třetiny lidí. V České republice jsou to necelé tři čtvrtiny.

„Je vidět, že finanční otázky jsou pro velké procento Evropanů, potažmo Čechů důležité. Snahy o vyšší úspory, lepší zvládání rodinného rozpočtu a zbavování se dluhů jsou velmi rozumná předsevzetí, která lze při dodržení určitých pravidel a osobní disciplíny dodržet,“ komentoval výsledky výzkumu Libor Vaníček z ING Bank.

Budu více šetřit a kontrolovat utrácení

Nejčastějším finančním předsevzetím Evropanů je více spořit (40 procent), kontrolovat výdaje (30 procent) či snížit zadlužení (24 procent).

Být spořivější si přejí nejčastěji Britové (54 procent), lépe kontrolovat své výdaje naopak chtějí nejčastěji obyvatelé Lucemburska (45 procent). Snižovat zadlužení mají pro rok 2015 v plánu hlavně Turci (35 procent dotázaných), což je nejvíce ze všech Evropanů.

Mezi Čechy je nejčastějším finančním novoročním předsevzetím více spořit (41 procent). Jako další cíle uvedla více než čtvrtina respondentů kontrolu výdajů a další čtvrtina snižování dluhů.

Finanční novoroční předsevzetí si dávají nejčastěji mladší Evropané do 34 let (více než 80 procent), naopak lidé nad 55 let jsou k plnění finančních závazků shovívavější a podobné přísliby si dává „jen“ 69 procent z nich.

Tři čtvrtiny Nizozemců zvládnou svá předsevzetí splnit, zatímco v Itálii, Turecku a v Polsku jim nedostojí ani polovina. V České republice plní své sliby 54 procent lidí.

Anketa

Dali jste si novoroční předsevzetí?
Ano
18,5 %
Ne
81,5 %
Celkem hlasovalo 1521 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám