Hlavní obsah

Kde koupit vánoční dárky na poslední chvíli

Novinky, bab

Co člověk, to jiný přístup k pořizování vánočních dárků. Někdo začne s nákupy už po letních dovolených, jiný si najde čas třeba až na Štědrý den. Kde ale seženete nějaký dárek, když obchody pomalu zavírají? Každý desátý člověk ho koupí na čerpací stanici. Ukázal to předvánoční průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Benzina.

Foto: Profimedia.cz

Až 30 procent lidí každý rok nakupuje vánoční dárky na poslední chvíli.

Článek

Co si vlastně Češi představují pod pojmem „nakupovat dárky na poslední chvíli”? Podle průzkumu to pro ženy znamená shánět je týden před svátky, zatímco pro muže je to spíše dva dny před Vánoci i méně.

„Určité procento lidí patří k těm, kteří vždy nechávají věci na poslední chvíli, což se pochopitelně promítá i sem. Prokrastinace, tedy výrazná tendence k odkládání povinností bývá příčinou lidské neefektivity, frustrace a pocitu selhání,“ uvedl psycholog a kouč Pavel Mašek.

Na poslední chvíli nakupují hlavně muži 

Téměř dvě třetiny Čechů už někdy nakoupily vánoční dárky na poslední chvíli. Tři z deseti dotázaných s nákupy začnou pozdě dokonce každý rok. Vánoční dárky takzvaně za pět minut dvanáct pravidelně nakupují téměř dvě pětiny mužů, ale jen necelá čtvrtina žen.

A jeden člověk z deseti má dokonce vlastní zkušenost s tím, že koupil vánoční dárky na čerpací stanici. Lidé, kteří právě sem za dárkem zavítají, tak nejčastěji činí ráno nebo dopoledne na Štědrý den.

„Existují ale i tací, kteří dárek na čerpací stanici kupují i pár hodin před rozbalováním dárků,” upřesnila Agnieszka Bobrukiewicz ze společnosti Benzina.

Zajímavá čísla ukazují výsledky výzkumu také při pohledu do krajů České republiky. Ve Středočeském kraji má zkušenost s nákupem dárků na čerpací stanici 20 procent lidí. Oproti tomu v Praze a na Moravě na čerpací stanici dárek koupilo necelých sedm procent dotázaných.

Anketa

Koupil/a jste někdy vánoční dárek na čerpací stanici?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 664 čtenářů.

Reklama

Související články

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Co dělat, když chybějí peníze na dárky

Obdarovat na Vánoce své blízké je pro každého z nás takřka povinností. Ovšem jak se vypořádat s tím, když na nákup dárků nejsou peníze? Někteří lidé si na ně...

Výběr článků

Načítám