Hlavní obsah

Konec roku je za dveřmi, nezapomeňte ze stavebního spoření vytěžit maximum

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření je v Česku stále oblíbené. V současnosti ho využívají zhruba dvě pětiny lidí, přičemž jejich úspory představují asi čtvrtinu bankovních vkladů. Každému vkladateli stát přispěje ročně až dvěma tisíci korunami. Je tedy nejvyšší čas zkontrolovat si, jestli jste pro maximální možný příspěvek letos udělali vše.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nejvyšší státní příspěvek na stavební spoření získáte při ročním vkladu 20 tisíc korun.

Článek

Každý střadatel s uzavřenou smlouvou o stavebním spoření může ročně získat až dva tisíce korun ve formě státního příspěvku. Podmínkou však je, aby ročně na svůj účet uložil alespoň 20 tisíc korun. Stát vám totiž přispěje maximálně deseti procenty z vašich vkladů.

Co nejdříve zkontrolujte stav svého účtu

Vzhledem k tomu, že konec roku se blíží, je nejvyšší čas ověřit si, zda jste letos na svůj účet poslali optimální množství peněz. Ne každý člověk totiž každý měsíc střádá 1667 korun, které jsou pro dosažení nejvyššího příspěvku potřeba. V případě, že vkládáte méně, můžete rozdíl do konce roku dorovnat.

Pokud peníze posíláte trvalým příkazem a výši měsíčního příspěvku si nepamatujete, zkontrolujte si výpis z běžného účtu. Případně o ověření stavu účtu požádejte finančního poradce, se kterým jste smlouvu uzavřeli. Potřebné informace získáte i na informační lince své stavební spořitelny.

Peníze složenkou i převodem z účtu

Možností, jak „dostat” na svůj účet u stavební spořitelny potřebnou částku a vytěžit tak ze stavebního spoření maximum, je několik.

Budete-li peníze zasílat složenkou, máte nejvyšší čas peníze poslat. „Pokud se klient rozhodne pro vložení financí prostřednictvím složenky, měl by to letos stihnout do 19. prosince. Platba poštovní poukázkou může trvat až pět pracovních dní,” upozornila Jitka Jechová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS).

Vložit potřebnou částku můžete i v hotovosti přímo na centrále stavební spořitelny. „Vklad pak bude klientovi připsán na účet v reálném čase,“ doplnila Jechová.

V současné době však pošty i pobočky stavebních spořitelen zažívají největší nápor. Chcete-li se vyhnout frontám, můžete své peníze poslat bezhotovostně převodem z bankovního účtu.

U platby převodním příkazem nebo v hotovosti v bance musí být platba provedena nejpozději s valutou 31. prosince 2014. Ověřte si ale přesný čas, dokdy vaše banka bude přijímat příkazy s datem splatnosti 31. prosince 2014.

Smlouva na poslední chvíli

Pokud uvažujete, že si založíte stavební spoření, měli byste to učinit nejpozději na Silvestra. Můžete si tak zajistit státní podporu za celý letošní rok v plné výši.

Například v Českomoravské stavební spořitelně i RSTS mají poslední den v roce otevřeno do dvou hodin odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám