Hlavní obsah

Nesvéprávní sekají dluhy díky ořezaným občankám, většinou je nelze vymáhat

Právo, Jindřich Ginter

Lidé zbavení soudem zcela nebo částečně svéprávnosti sekají podle společností poskytujících úvěry a služby dluhy, které z nich nelze reálně vymáhat.

Foto: Ministerstvo vnitra

V novém občanském průkaze nemusí být uveden stav ale například ani to, že je někdo zbaven právní způsobilosti

Článek

Může za to teprve dva roky platné zákonné nařízení, že v občanských průkazech se nesmí fakt o omezení způsobilosti uvádět. Smlouvy s nesvéprávnými se po vleklých právních tahanicích stávají mnohdy neplatnými, jenže firmy tuto skutečnost nemají při uzavírání smluv kde zjistit. Do pasti se kvůli tomu dostávají například i rodiče mladistvých lidí, jimž byla svéprávnost omezena.

„Synovi byl přiznán plný invalidní důchod kvůli psychiatrické diagnóze a právní způsobilost mu byla omezena tak, že nesmí nakládat s movitým a nemovitým majetkem, jehož hodnota přesáhla pět set korun. Jenže po dovršení zletilosti uzavřel smlouvu na dva roky s mobilním operátorem na dvě telefonní čísla, a u operátora je už dluh dvacet tisíc korun,“ popisuje na odborném portálu Bezplatnapravniporadna.cz jedna z matek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potíž je v tom, že operátor z občanky nepozná, že byla dané osobě omezena svéprávnost. Přitom se jedná o desítky tisíc osob. Na potíže s dluhy nesvéprávných kvůli občankám už setrvale narážejí rovněž sociální pracovníci.

Údaj zmizel kvůli ochraně osobnosti

Z občanek byl tento údaj vypuštěn v roce 2012 s argumentem, že se jedná o ochranu osobnosti, a s tvrzením, že je u nás příliš mnoho lidí označených za částečně nebo zcela nesvéprávné. V parlamentu proto teď leží návrh, aby se tento fakt do občanek znovu vrátil. Vláda je ale proti.

„Věříme ale, že se údaj o omezení právní způsobilosti opět do občanek vrátí,“ řekl Právu mluvčí České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Pavel Hálek. Firmy se staví i proti tomu, aby občanky byly ještě více ořezávané. Jak vyplývá z novely zákona o občanských průkazech z roku 2010, trvalé bydliště v občance bude od roku 2017 uváděno jen se souhlasem jejího nositele a od roku 2019 by zde nebylo ani rodné číslo.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Tato opatření podstatně ztížila a po roce 2017 a 2019 dále výrazně omezí možnosti účastníků soukromoprávních vztahů identifikovat jejich smluvní partnery a podniknout odpovídající opatření proti podvodům. Navíc výrazným způsobem oslabí právní jistotu účastníků těchto vztahů i ochranu třetích osob,“ konstatovala předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám