Hlavní obsah

Češi jsou na Vánoce připravení, dárky má nakoupené polovina z nás

Novinky, bab

Do Vánoc sice zbývá ještě pět týdnů, ale více než polovina Čechů už má většinu dárků schovaných po skříních. Na Slovensku už mají dárky nakoupeny čtyři pětiny lidí, v Polsku je to jen každý čtvrtý a třetina Bulharů vyrazí na vánoční nákupy až těsně před jejich Štědrým dnem.

Foto: Profimedia.cz

Češi jsou, co se týče vánočních dárků, nejpřipravenější. Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z exkluzivního mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro Profi Credit, kterého se zúčastnilo přes čtyři tisíce respondentů.

Zvýšený zájem o půjčky

Češi jsou, co se týče vánočních dárků, nejpřipravenější. A ženy jsou v tomto ohledu ještě poctivější než muži. Hlavním důvodem je, že se chtějí vyhnout vánočnímu šílenství. Právě v říjnu a listopadu registrují úvěrové společnosti zvýšený zájem o půjčky.

„Oproti ostatním měsícům máme teď zhruba o třetinu víc žádostí o úvěr. Většina lidí (78 procent) si půjčí více než pět tisíc korun, zpravidla je použijí na nákup elektroniky nebo věcí do domácnosti,“ uvedl Ladislav Pavlík ze společnosti Profi Credit.

Vánoce na dluh

Z průzkumu Ipsos vyplývá, že si o Vánocích vezme půjčku každý šestý Čech a Slovák. V Polsku řeší nákupy dárků úvěrem téměř čtvrtina lidí a v Bulharsku má Vánoce na dluh dokonce každý třetí.

„Nejvíc si půjčují Slováci, v průměru 9900 korun, Češi si půjčí na Vánoce v průměru 7300 korun. Poláci a Bulhaři si půjčují více, ale menší sumy - něco přes tři tisíce korun,“ doplnil Pavlík.

U stromečku chceme překvapení

Většina Čechů (69 procent), Slováků (69 procent), Poláků (78 procent) i Bulharů (79 procent) chce být na Štědrý den překvapená.

Dárky si raději pro jistotu nadiktuje nebo koupí sám každý třetí Čech a Slovák a každý pátý Polák a Bulhar.

Nejfrekventovanějšími dárky jsou v Česku a Polsku hračky a hry pro děti, na Slovensku a v Bulharsku oblečení. Češi jsou také králové v dárkových poukazech. Voucher nebo peníze dává svým blízkým každý osmý Čech.

Anketa

Máte už nakoupené vánoční dárky?
Ano, všechny
7,2 %
Ano, většinu
27,3 %
Ano, ale jen minimum
21 %
Ne, vůbec nic
44,5 %
Celkem hlasovalo 899 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám