Hlavní obsah

Nezvladatelné dluhy se nevyhýbají ani vysokoškolákům, ale stydí se za ně

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit frustrace a stud z potíží, které jiní nemají. To zažívá podle výsledků průzkumu agentury STEM/MARK 47,1 procenta vysokoškolsky vzdělaných lidí, pokud se dostanou do finančních potíží a nemohu splácet svoje dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Více než padesát procent vysokoškoláků se vyhýbá i tomu, aby se s problémy svěřilo svým nejbližším. Přitom podle průzkumu se do dluhů, jež nebyli schopni splácet, už někdy dostala přibližně pětina dotázaných starších osmnácti let.

„Vysokoškoláci jsou zvyklí na vysoké hodnocení svého okolí, mají postavení, které by mohli dluhy ztratit,“ řekl Právu David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

„Status dlužníka, sdělení nepříjemných okolností spojených s finančními potížemi je pro ně velmi bolestivé. Vysokoškolsky vzdělaní lidé by ve svých vlastních očích přece neměli dělat žádné zásadní chyby,“ dodal Šmejkal.

Vánoce svádí k uzavírání nepromyšlených půjček

Z výsledků průzkumu, který STEM/MARK dělal od 11. do 28. října pro společnost KRUK spravující pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií, dále vyplývá, že každý druhý člověk (57 procent) informuje o své finanční situaci, tedy o příjmech, výdajích i závazcích, nejčastěji svou manželku nebo manžela.

Každý třetí člověk pak také své děti (36 procent) či rodiče (32 procent) a každý čtvrtý svého partnera (26 procent) či kamarády (24 procent). A je to právě také rodina, u které by převážně lidé hledali finanční či citovou podporu při nedostatku peněz.

David Šmejkal varuje, že právě blížící se období Vánoc žene mnoho lidí k nepředloženým výdajům a s tím spojenému riziku uzavírání nepromyšlených půjček.

Chtějí chránit rodinu

„Každý by si měl uvědomit, jak se pozdější splátky projeví na jeho měsíčních výdajích, kolik mu zůstane na běžný život. Také se může cokoliv stát – přijde nemoc, dlužník ztratí zaměstnání – a pak je nezbytná nějaká finanční rezerva,“ dodává ředitel poradny.

„Přibližně polovina lidí se podle průzkumu také domnívá, že pokud se rozhodnou své blízké neinformovat, je to hlavně proto, aby je chránili před svými problémy. Osmačtyřicet procent dotázaných chce navíc doma udržet pozitivní a optimistickou atmosféru, stejné procento lidí má strach, že by tím dalším osobám přidělali starosti,“ říká Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK s tím, že zatajování problémů má ale většinou velmi negativní dopad na rodinné vztahy.

„Zajímavé je, že podobné názory jsme získali také v případě osob, které se do dluhů zatím nedostaly,“ pokračovala Kuřinová.

„Téměř 70 procent by bylo rádo, kdyby jejich finanční problémy zůstaly pouze v rodině, a mohli je tak řešit společně. To potvrzuje také fakt, že by se s nimi tito lidé nejčastěji svěřili svému partnerovi (88 procent), víc než polovina rodičům, dvaapadesát procent dospělým dětem, sourozencům 48 procent a kamarádům rovná polovina dotázaných. Naopak by se je třiaosmdesát procent snažilo zatajit před sousedy, 75 procent před spolupracovníky a 70 procent také před svými nezletilými dětmi,“ uvedla Kuřinová.

V sedmi městech bezplatné rady

Vedle rodiny by pak podle průzkumu téměř každý pátý člověk vyhledal odbornou pomoc u finančního poradce nebo u firmy zabývající se pohledávkami.

Informovat se o možnostech, jak řešit své finanční dluhy, může veřejnost od 12. do 15. listopadu v sedmi českých a moravských městech, kde budou odborníci zdarma poskytovat užitečné informace týkající se právě těchto problémů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Celá akce vyvrcholí v sobotu, na kterou připadá Den bez dluhů. Další informace lze najít na www.nasedluhy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám