Hlavní obsah

Sliboval nové koupelny, ale podváděl a dělal jen dluhy

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Mít celé týdny a měsíce rozbourané bytové jádro, nefunkční koupelnu, záchod a sotva použitelnou kuchyň – to byl trpký úděl mnoha lidí, kteří uzavřeli smlouvu na rekonstrukci bytu s Václavem Kovářem ze Suchdola na Kutnohorsku. Za podvod nyní dostal u Okresního soudu v Pardubicích podmínku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina lidí po čase ztratila s jednáním podvodného řemeslníka trpělivost a našla si spolehlivější firmu, která zpackanou a jen rozvrtanou práci napravila a dokončila, zálohy však zůstaly v Kovářově kapse. Proto se třináct poškozených obrátilo na policii a Kovář nakonec letos v dubnu stanul před soudem.

Vybral zálohy ve výši 1,7 miliónu korun a práce za ně rozhodně neodvedl, byl proto obžalován z podvodu. U soudu vypovídali všichni poškození a řada svědků, proto se táhl až do října, kdy soudkyně Barbora Kocourková vynesla rozsudek. „Obžalovaný byl odsouzen za zločin podvodu k trestu odnětí svobody v délce trvání dvou let a šesti měsíců. Výkon trestu byl odložen na zkušební dobu v délce trvání tří let a šesti měsíců,“ sdělila Právu soudkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to gauner, oholil důchodce a směje se jim do očí.
poškozená

Kovář musí poškozeným nahradit během zkušební doby škodu, která byla soudem nakonec vypočtena na téměř 624 tisíc. Další okradení klienti se budou muset pokusit vydolovat z Kováře další statisíce v občanskoprávních soudních přích.

„Obžalovaný na základě smluv o dílo převzal finanční částky určené pro přestavbu částí bytu, uvedené prostředky za účelem sjednaným ve smlouvách o dílo nepoužil nebo ve stavebních pracích ani nezapočal. Smlouvy o dílo uzavírali poškození na základě lákavých, podbízivých nabídek,“ píše v odůvodnění verdiktu soudkyně s tím, že obžalovaný od počátku věděl, že jako zhotovitel nebude schopen vzhledem ke své špatné ekonomické situaci realizovat konkrétní díla ve sjednaných termínech a rozsahu.

Drtila ho konkurence 

Kovář se okamžitě proti rozsudku v soudní síni odvolal. Maraton hlavního líčení do posledního dne vydrželi jen tři z poškozených, ale ani oni nebyli spokojeni s rozsudkem. Hlasitě a emotivně protestovali už při předchozích jednáních soudu bez ohledu na hrozbu soudní pokutou.

„Je to gauner, oholil důchodce a směje se jim do očí,“ postěžovala si Právu seniorka, která si vzala na rekonstrukci koupelny bytu stotisícovou půjčku.

Kovář v první řadě ale neunesl složitou roli malého podnikatele ve stavebnictví. Drtila ho konkurence, cvičili s ním zaměstnanci, na hůl ho brali i smluvní řemeslníci. Nevedl si účetnictví, penězi od jednoho klienta platil materiál a práce na stavbě jiného.

„Peníze se prolínaly. Nakupoval jsem větší množství materiálu, abych ušetřil na dopravě,“ vysvětloval před soudem Kovář. Neměl žádný bankovní účet, zálohy vybíral v hotovosti, o fakturaci a zákonných odvodech z podnikání měl dětinské představy. Už letos v dubnu, na počátku hlavního líčení, čelil více než třiceti exekucím.

Jeho důvěřiví klienti tedy zřejmě nemají mnoho šancí, že své peníze dostanou zpět. Zálohy inkasované Kovářem někdy dosahovaly i 80 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám