Hlavní obsah

Lidé se obávají budoucnosti, stále častěji si pojišťují schopnost splácet

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pokud si vezmete úvěr či hypotéku, banka vám nabídne pojištění schopnosti splácet. Jeho uzavřením se tak pojistíte pro případ, že kvůli nečekaným životním událostem nebudete mít na splátky úvěru. Měsíčně sice kvůli pojistnému zaplatíte o pár stovek víc, ale díky pojištění se můžete vyhnout značným problémům. Vhodnost pojištění pocítilo už mnoho klientů, za které pojišťovny na splátkách úvěrů uhradily stovky miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pojištění schopnosti splácet si k nějakému typu úvěru sjednává nadpoloviční většina klientů.

Článek

Pojištění schopnosti splácet není pro klienty povinné, sjednat si spotřebitelský či hypoteční úvěr můžete i bez něho. Nicméně jeho uzavřením se pojistíte pro případ, že na splátky úvěru kvůli mimořádným událostem, jako je dlouhodobá pracovní neschopnost, ztráta zaměstnání, úmrtí či trvalá invalidita, vy nebo vaši blízcí mít nebudete.

Klienti mají o pojištění zájem

V současné době na nečekané situace, které by mohly ovlivnit splácení dlouhodobých závazků, pamatuje podle informací od bank i pojišťoven, které redakci Práva poskytly, čím dál víc klientů.

Například v UniCredit Bank si pojištění schopnosti splácet sjednávají jak ke spotřebitelskému, tak k hypotečnímu úvěru až čtyři pětiny klientů. V bankách skupiny ČSOB ho uzavírá nadpoloviční většina klientů u hypoték a 70 procent klientů u spotřebitelských úvěrů. Podobné údaje poskytla i Česká spořitelna (polovina klientů u hypoték, tři čtvrtiny u spotřebitelských úvěrů).

„U spotřebitelského úvěru získávají naši klienti automaticky zdarma pojištění proti schopnosti splácet z důvodu smrti či trvalé invalidity. Klienti se mohou dobrovolně připojistit proti ztrátě zaměstnání či dlouhodobé pracovní neschopnosti, tuto možnost dlouhodobě využívá více jak 80 procent klientů. Naopak u hypoték je zájem malý, klienti volí spíše životní pojištění, pojištění proti schopnosti splácet volí řádově jednotky procent klientů,” přiblížil situaci v Raiffeisenbank její tiskový mluvčí Tomáš Kofroň.

Banky spolupracují s pojišťovnami

  • Česká spořitelna - Pojišťovna České spořitelny
  • ČSOB, Era, Hypoteční banka - ČSOB Pojišťovna
  • Komerční banka - Komerční pojišťovna
  • Raiffeisenbank, Zuno - Uniqa
  • Expobanka, Sberbank, UniCredit Bank - BNP Paribas Cardif

Menší zájem projevují klienti Expobanky CZ (dříve LBBW Bank). „Pojištění schopnosti splácet si od ledna loňského roku až do současné doby uzavřelo zhruba 15 procent klientů čerpajících spotřebitelský úvěr a jen tři procenta klientů s hypotékou,” doplnila pro Právo mluvčí banky Alena Nováková.

Pojišťovny uhradí několik splátek či doplatí úvěr

Aby za vás pojišťovny zaplatily předem daný počet splátek, musíte být v pracovní neschopnosti či bez práce (resp. evidování na úřadu práce) alespoň 40 až 60 dní.  Pojišťovny za vás zaplatí maximálně čtyři až 18 po sobě jdoucích splátek. Nejčastěji se jedná o 12 splátek. Pokud klient zemře, pojišťovny zaplatí nesplacený zůstatek úvěru ke dni smrti klienta.

Ročně pojišťovny na pojistném plnění z pojištění schopnosti splácet uhradí stovky miliónů korun, zaplatí tak splátky úvěrů za desítky tisíc klientů.

Například Pojišťovna České spořitelny v roce 2013 vydala 214,7 miliónu korun za 11 tisíc klientů. „Nejčastěji za klienty hradíme splátky v době jejich dlouhodobé pracovní neschopnosti, v průměru za jednoho klienta zaplatíme 10 300 korun. Nejvíce peněz pojišťovna vydá při jednorázovém doplacení dluhu ve chvíli, kdy klient zemře, a to v průměru 103 tisíc korun za jednoho klienta,” upřesnila mluvčí pojišťovny Jana Jirásková.

ČSOB Pojišťovna v roce 2013 za klienty splatila více než 66 miliónů korun. „Průměrná výplata za klienta v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti se přiblížila 21 tisícům korun a v případě smrti klienta jsme v průměru jednorázově zaplatili 393 tisíc korun,” uvedl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

„Náklady na pojistné plnění v případě pojištění schopnosti splácet činily v roce 2013 celkem 21,7 miliónu korun,” uvedla pro Právo Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa a doplnila: „U dlouhodobé pracovní neschopnosti jsme vyplatili celkem 2,9 miliónu korun, což činí průměrně zhruba 10 500 korun za jednoho klienta.” Při jednorázovém doplacení dluhu u zemřelého klienta pojišťovna uhradila v průměru 115 tisíc korun za jednoho klienta.

Anketa

Máte k úvěru sjednané pojištění schopnosti splácet?
Ano
10,7 %
Ne
14,7 %
Nemám žádný úvěr.
74,6 %
Celkem hlasovalo 2028 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete zlevnit úvěr? Stačí včas splácet

Získat slevu za řádné splácení půjčky je důležité pro tři čtvrtiny Čechů. V současné době šest bank a dvě nebankovní společnosti odmění klienty s dobrou...

Výběr článků

Načítám