Hlavní obsah

Víte, jak si vybrat úvěr? Většina Čechů v tom totiž tápe

Novinky, bab

Tři čtvrtiny obyvatel České republiky se domnívají, že lidé mají problémy se správným výběrem úvěru. Nevhodně vybraný úvěr má pak podle dotázaných katastrofální následky vedoucí až k problémům se splácením. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti KRUK, které zpracovala agentura STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Na území České republiky působí desítky společností nabízející úvěry a půjčky.

Článek

O tom, že lidem nedělá žádné problémy vybrat si vhodný úvěrový produkt, jsou přesvědčena pouhá dvě procenta populace.

Naopak téměř osm z deseti dotázaných tvrdí, že výběr úvěru pro lidi představuje závažný problém, který nejčastěji vede nejen k enormní zadluženosti, ale i k podepsání nevýhodné úvěrové smlouvy.

Jen tři z deseti se orientují v nabídkách

Problémem při výběru vhodného úvěru může být zejména (ne)orientace ve finančních produktech a službách, které jednotlivé finanční instituce poskytují. Na území České republiky jich v současné době působí desítky.

V jejich nabídkách, jak ukázal průzkum, se orientuje pouze 29 procent lidí, vhodně investovat či si vybrat úvěr umí pouze šest procent z nich.

Každý druhý člověk (55 procent) pak přibližně ví, co jednotlivé finanční instituce nabízí, naopak 15 procent lidí se ve finančních produktech a službách nevyzná a nerozumí jim.

 RPSN zná pouze každý osmý člověk

Při orientaci a výběru úvěru u jednotlivých bankovních i nebankovních institucí hraje důležitou roli výše RPSN (roční procentuální sazba nákladů). Tento ukazatel představuje procenta z dlužné částky, jež musíte zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se získáním, správou a čerpáním úvěru či půjčky. Jedná se tedy o veškeré náklady, které jsou s danou půjčkou spojeny. Zahrnuje tak v sobě jak úroky, tak veškeré poplatky.

Ovšem i přesto, jak důležitou roli RPSN při výběru vhodného úvěru hraje, mnoho lidí tento pojem vůbec nezná. Z interních průzkumů společnosti KRUK vyplývá, že až 85 procent dotázaných neumí vysvětlit, co znamená. 14 procent z nich si přitom myslelo, že se jedná o úrok a jedno procento se domnívalo, že se jedná o poplatek za uzavření smlouvy.

Anketa

Orientujete se v nabídkách úvěrů a půjček?
Ano
37 %
Ne
63 %
Celkem hlasovalo 548 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám