Hlavní obsah

Za školní potřeby Češi letos utratí čtyři miliardy

Právo, Jakub Svoboda

Rodiče se začátkem školního roku utratí letos za jednoho školáka v průměru zhruba 3500 korun. Masivní nákupy školních potřeb přispějí k růstu hrubého domácího produktu (HDP) a stát díky nim získá na daních více než jednu miliardu korun.

Foto: archiv, Právo

S nemalými výdaji na školní potřeby musí počítat i rodiče letošních prvňáčků. Ilustrační foto.

Článek

„V letech 1996 až 2008 se u nás narodilo 1 136 286 dětí, které jsou nyní školou povinné. To znamená, že rodiče se začátkem školního roku zaplatí v celé ekonomice 3,977 miliardy korun. Hrubý domácí produkt ČR přitom činí 3,884 biliónu. Soukromé výdaje na vzdělání dětí se tak na HDP podílejí 0,1 procenta,“ sdělila Právu k výsledkům analýzy společnosti Provident Financial její finanční ředitelka Vendula Chižňaková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Začátek školního roku je pro obchodníky vedle Vánoc a Velikonoc třetím nejzajímavějším obdobím v roce. Tržby maloobchodu se díky soukromým výdajům na vzdělání zvýší podle Chižňakové asi o 0,42 procenta. „Výdaje na školní potřeby tak v ekonomice přispívají k tvorbě několika set pracovních míst,“ odhadla.

Předškolní nákupy jsou zajímavé i pro veřejné finance. Jen na DPH vybere stát při sazbě 21 procent kolem 690 miliónů Kč. Krom toho získá i peníze z výběru daní z příjmů právnických a fyzických osob. „Celkem stát letos v optimálním případě vybere na všech daních ze školních potřeb kolem 1,26 miliardy Kč,“ dodala Chižňaková.

Největší výdaje za sešity, učebnice a aktovky

Dvě třetiny prodávaných školních potřeb pocházejí podle ní z dovozu. Nejdražší položkou na nákupním seznamu rodičů školáků jsou shodně sešity a učebnice (30 %) a sportovní vybavení (30 %), případně školní batoh nebo aktovka (28 %).

Nezanedbatelnou položkou jsou také kroužky, do kterých investuje 39 procent oslovených rodičů do 2000 korun ročně, dalších 39 procent 6000 korun ročně. Desetina matek a otců, kteří odpovídali v průzkumu Providentu, za mimoškolní aktivity svých potomků utratí každoročně více než deset tisíc korun. Velké starosti dělají řadě rodičů také ceny škol v přírodě a pobytových školních sportovních kurzů.

Většina rodičů má na školní nákupy naspořené peníze. Průzkum ale také ukázal, že 15 procent respondentů si kvůli výdajům spojeným se začátkem školního roku hodlá vzít půjčku. To je proti loňskému roku mírný pokles. Loni se totiž kvůli vzdělání dětí zadlužilo až 18 procent rodičů.

Na výprodeje čeká asi čtvrtina rodičů

Na výprodeje školních pomůcek, které startují v těchto dnech, čeká s nákupy 28 procent českých rodičů. Zbytek nakupuje buď vše (20 %), nebo alespoň část výbavy (52 %) s předstihem. Vyplývá to z průzkumu Kupi.cz, portálu, který mapuje ceny v supermarketech, mezi 1193 respondenty.

Nejoblíbenějším místem pro nákup školních potřeb jsou supermarkety, kde některé pomůcky pořizují téměř tři čtvrtiny dotázaných. Pouze 20 procent rodičů nakupuje na internetu, 40 procent navštíví během nákupů specializované obchody.

Víc než 1000 Kč stojí nákupy pro jednoho školáka 55 procent českých rodin, jen 14 procent dotázaných se vejde podle průzkumu Kupi.cz do pětistovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám