Hlavní obsah

Pětina Čechů neušetří z platu vůbec nic

Právo, Jakub Svoboda

Odborníci varují, že počet lidí, kteří žijí bez finanční rezervy, stále roste. Až 30 procent Čechů ušetří méně než 10 procent z toho, co vydělají, zhruba pětina lidí neušetří z platu vůbec nic.

Foto: Profimedia.cz

Stále více lidí nezvládá splácet své dluhy, skončit to může až exekucí a osobním bankrotem.

Článek

„Finanční rezervy českých domácností jsou příliš nízké, při výpadku příjmu se do finančních problémů dostane drtivá většina z nich,“ potvrdil Právu insolvenční správce a společník veřejné obchodní společnosti VPI CZ Jan Malý.

Podle průzkumů, například od agentury STEM/MARK, téměř třetina domácností má finanční rezervu pouze na týden až měsíc. „Každý patnáctý Čech dokonce na méně než týden a 35 procent lidí na dva až tři měsíce. Pouze 29 procent lidí vydrží se svými finančními prostředky pokrýt životní náklady déle než čtvrt roku,“ doplnil Malý.

Alespoň nějakou částku si podle něj každý měsíc dají stranou čtyři z pěti domácností. Problémem je ale výše úspor, podle odborníků je nedostatečná.

Příjmy klesaly, dluhy rostly

Českým domácnostem se v posledních letech finanční rezervy vytvářely velmi obtížně hlavně proto, že jejich reálné příjmy klesaly. „V roce 2011 příjmy domácností reálně klesly o 0,7 procenta, v následujícím roce o 1,3 procenta a loni již o 3,1 procenta,“ informoval tento týden analytik Českého statistického úřadu Lukáš Kučera.

Naopak zadlužování dál rostlo. Jen u bank a dalších regulovaných finančních společností se české domácnosti letos v červenci zadlužily o dalších šest miliard korun. Celkem jim tak dluží už 1,227 biliónu korun.

Stále více lidí ale nezvládá nejrůznější půjčky splácet, skončit to může až exekucí a osobním bankrotem. Ten se podle Malého nejčastěji týká dvou skupin osob. „Tou první jsou lidé se základním a středoškolským vzděláním.Tito lidé jsou finančně negramotní a nedokážou objektivně zhodnotit, zda jsou například schopni splácet půjčky,“ rozvedl dále Malý.

„Druhou skupinou jsou pak osoby, které se do osobního bankrotu dostaly bez svého zjevného zavinění – například zdědí dluhy, ztratí zaměstnání, dlouhodobě onemocní a tím u nich dojde k poklesu příjmů,“ dodal insolvenční správce.

Nejčastější příčinou vyhlášení osobního bankrotu jsou podle expertů neuvážené půjčky. „Nejčastěji to jsou půjčky na spotřební zboží, zejména pak elektroniku. Velmi časté jsou také půjčky na úhradu již existujících půjček, k čemuž mnoho lidí využívá nebankovní instituce, protože banky by jim už půjčku neposkytly,“ připomněl Malý.

Problém vyšší úroky a nejrůznější sankce

Problémem je pak zejména to, že nebankovní instituce požadují daleko vyšší úroky a stanovují nejrůznější sankce, které jsou vtělené do vysokých smluvních pokut.

Finanční problémy řeší Češi nejčastěji hledáním nového zaměstnání, jen 13 procent lidí je ochotno přestěhovat se do nového, levnějšího bytu. Pro šest procent Čechů je řešením půjčka. Splátky ale neplatí každý osmý z nich.

„Problémem jsou lidé, kteří nemohou dlouhodobě sehnat zaměstnání a své výdaje řeší prostřednictvím půjček. I když si myslím, že většina lidí si stále půjčuje s vědomím, že své závazky bude schopna ještě nějakým způsobem splácet, realita je jiná,“ dodal Malý.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout rizikovým úvěrům

Téměř každý třetí dospělý Čech zná ve svém okolí člověka, který si půjčil peníze od rizikového poskytovatele úvěru. Do budoucna takovému dlužníkovi...

Výběr článků

Načítám