Hlavní obsah

Výbava pro školáky vyjde dráž než loni

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování školních pomůcek a vybavení vnímá 87 procent rodičů dětí, které navštěvují základní školu. Navíc více než tři pětiny z nich (63 procent) považují náklady spojené s jedním školním rokem za vysoké, což je o pět procentních bodů více než loni.

Foto: Profimedia.cz

Náklady za školní pomůcky považuje letos za vysoké více rodičů než loni.

Článek

Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu mezi více než pěti sty dotázanými, který pro společnost Cetelem realizovala agentura STEM/MARK.

Rodiče plánují utratit kolem dvou tisíc korun

Do tisíce korun vyjde začátek školního roku pětinu rodičů. Nejčastěji však utratí za pomůcky a potřeby od tisíce do dvou tisíc korun, s touto částkou počítá více než polovina rodičů. Pro tři čtvrtiny rodičů tak nebudou letos výdaje za školní vybavení vyšší než dva tisíce korun.

Částku od dvou tisíc do pěti tisíc korun vydá zhruba každý čtvrtý rodič a téměř dvě procenta odhadují, že utratí i více.

S vyššími náklady pochopitelně počítají především rodiče prvňáků, kteří svým dětem pořizují prakticky veškeré pomůcky nově. Obecně je totiž celková výše nákladů závislá na tom, zda může dítě použít z předchozího roku například pomůcky na výtvarnou výchovu, tělocvik, batoh a podobně.

V průběhu roku sáhnou rodiče do peněženky především kvůli dokoupení či obnovení školní výbavy nejčastěji pro dalších tisíc až dva tisíce korun, stejně jako v uplynulých letech. Ovšem podíl těch, kteří utratili více než dva tisíce korun, se meziročně zvýšil (z 31 na 43 procent).

Za kroužky další tisíce

Nakupováním školních pomůcek ale náklady na školu nekončí. Většina rodičů vydá nemalé částky i za mimoškolní aktivity svých dětí. Celkem 86 procent rodičů uvedlo, že jejich děti nějaké kroužky navštěvují a 96 procent z nich pak za tyto kroužky platí.

Více než tři pětiny dětí navštěvují více kroužků, nejčastěji přitom docházejí na dva (42 procent). V případě, že dítě navštěvuje jen jeden kroužek, jsou rodiče ochotni do něj i více investovat, nejčastěji částkou od 1500 do tří tisíc korun (27 procent) za jedno pololetí.

Stejnou částku přitom rodiče nejčastěji utratí i za více kroužků, ovšem pokud dítě má více než jednu mimoškolní aktivitu, výdaje nad tři tisíce jsou běžnější (43 procent oproti 19 procentům v případě, že dítě navštěvuje jen jeden kroužek).

Za sportovní aktivity dětí kolem sedmi tisíc ročně

Útratu rodičů za sportovní aktivity dětí sledovala v průzkumu mezi tisícovkou lidí i společnost Sazka. Výsledky ukázaly, že průměrná rodina za ně vydá ročně 7320 korun. Ovšem čtvrtina rodin si tuto částku dovolit nemůže.

Nejvíc za sportovní koníčky svých dětí dávají rodiny z Prahy (9860 korun), rodiče starší 45 let (10 680 korun) a rodiče, jejichž dětem je víc než 12 let (10 680 korun).

Nejmíň naopak platí rodiče na Moravě (5820 korun), mladí rodiče do 25 let (4960 korun) a nesezdané páry (4360 korun).

Anketa

Kolik plánujete utratit na začátku školního roku za školní pomůcky a vybavení pro své dítě?
Do 500 korun
12,7 %
501 až 1000 korun
25,7 %
1001 až 1500 korun
5,1 %
1501 až 2000 korun
11,4 %
2001 až 3000 korun
10,8 %
3001 až 5000 korun
8,3 %
Více než 5000 korun
26 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 315 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám