Hlavní obsah

Přehledně: Jak se vyvarovat chyb při placení v cizině

Novinky, Bára Buřínská

V loňském létě Češi během zahraničních dovolených zaplatili kartou 11,6 miliardy korun, o 16 procent více než rok před tím. Bankovní statistiky doplňují i průzkumy finančních institucí, podle nichž si naprostá většina Čechů do ciziny veze i svou platební kartu. Pokud vlastníte dvě platební karty, vezměte si je pro jistotu s sebou obě.

Foto: Profimedia.cz

Do zahraničí je nejlepší cestovat s menší částkou v hotovosti a platebními kartami.

Článek

„Češi patří ve způsobech placení k poměrně konzervativním národům a k inovacím získáváme jen postupnou důvěru. Pro platby na zahraniční dovolené jsme byli zvyklí využívat hlavně hotovost a peníze měnit ve směnárnách. Posledních pár let ale již řada Čechů řeší platby až na místě a používá ve větší míře platební kartu,” uvedla Jana Opršalová z ČSOB.

Máte více karet? Vezměte je s sebou

Pokud máte v peněžence platební karty od více bank, do zahraničí se většinou vyplatí vzít je s sebou všechny. A to nejen pro případ odcizení jedné z nich, ale také kvůli širším možnostem placení.

Někteří obchodníci totiž akceptují jen karty od určitých karetních asociací. Nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard, a pokud vlastníte karty obou společností, neměli byste mít v cizině s akceptací většinou problém.

S kreditkou do zahraničí cestují čtyři lidé z pěti

K platbám v zahraničí můžete používat jak debetní, tak kreditní kartu. Navíc kreditka vám může být celkem užitečná. Bezúročné období kreditní karty, které může být až 55 dní, vám totiž umožňuje půjčit si peníze na dovolenou doslova zadarmo. Pokud je včas vrátíte, neplatíte žádný úrok. Kreditní karta je také mnohdy žádaná při rezervacích hotelů nebo pronájmech automobilů, zpravidla jako jistina pro případné dodatečné náklady.

Podle průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Cetelem si kreditku s sebou na zahraniční dovolenou berou čtyři pětiny lidí. Více než polovina cestovatelů ji má s sebou jako pojistku pro nenadálé výdaje, každý dvacátý ji však používá pro všechny platby.

Pro většinu plateb používá kreditní kartu v zahraničí 14 procent cestovatelů a další čtvrtina lidí jejím prostřednictvím provede méně než polovinu plateb. Obecně kreditní kartu k platbám v prodejnách mimo republiku využívají zejména lidé z Prahy. Například podíl těch, kteří s ní platí výhradně, je proti Česku či Moravě zhruba dvojnásobný.

Karta je bezpečnější než hotovost

Vzít si na dovolenou platební kartu místo peněženky nadité hotovostí je rozhodně bezpečnější. Na rozdíl od karty si totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nepojistíte.

Ovšem cestovat úplně bez hotovosti také není zcela vhodné (podle průzkumu takto cestují jen tři procenta lidí). Dobré je mít u sebe alespoň menší hotovost v místní měně, a to už před odjezdem, byť by šlo jen o pár drobných. Budou se hodit na parkovné, mýtné či spropitné. Navíc se může stát, že v blízkosti vašeho hotelu či penzionu nebude k dispozici bankomat a hotovost na první den či dva oceníte.

Z bankomatu si vyberte místní měnu

Pokud jste v zemi, kde se běžně neplatí eury, dolary či librami, je většinou výhodnější vybrat si z bankomatu místní měnu než provádět dvojí směnu z korun na dolary nebo eura a následně pak na potřebnou měnu.

Při výběru z bankomatu také musíte mnohdy počítat s poplatky bez ohledu na výši vybírané částky. Proto si raději vyzvedněte větší obnos, abyste se vyhnuli několikerému placení poplatku při častějších výběrech. Bankomat vám také nabídne možnost výběru v lokální měně či v měně účtu. Pokud zvolíte v měně účtu, tak kurz stanoví banka vlastnící bankomat.

Buďte ve střehu a myslete na bezpečnost

Při placení, směňování i výběrech z bankomatů buďte obezřetní. Vždy hned na místě zkontrolujte a přepočítejte bankovky, které dostanete. Pokud se vám něco nezdá, okamžitě nesrovnalost reklamujte. V některých menších směnárnách dochází k různým nedopatřením často a leckdy i záměrně.

Nepodceňujte kontrolu bankomatu před vložením karty. Pokud zpozorujete jakékoliv nestandardní prvky, raději zvolte jiný přístroj. Pokud kartu ztratíte nebo je vám odcizena, některé banky nabízejí možnost vydání nouzové karty s omezenou platností případně poskytnutí hotovosti pro uhrazení nezbytných nákladů nebo pro návrat domů.

Čtěte také:

Zjistíte-li ztrátu nebo krádež platební karty, obratem kontaktujte svou banku a kartu zablokujte. Zároveň se s bankou můžete domluvit na vydání náhradní karty, případně na zaslání nouzové hotovosti.

Pokud máte sjednáno cestovní pojištění, pomůže vám asistenční služba, která slouží jako podpora při podobných situacích - například pomohou s řešením ztráty cestovního dokladu, dokladů od vozidla nebo řidičského průkazu.

Reklama

Související články

Ani pojištění karty vždy k náhradě nevede

Každý rok hlásí bankám ztrátu či krádež platební karty desítky tisíc klientů. Pokud dojde k jejímu zneužití, musí majitel počítat s tím, že se na vzniklé...

Výběr článků

Načítám