Hlavní obsah

Češi se nadchli pro bezkontaktní platby, pípnutí zaplatí každou třetí útratu

Právo, Novinky, Bára Buřínská

Podle údajů Sdružení pro bankovní karty (SBK) je v Česku v oběhu více než 10,1 miliónu platebních karet, přitom bezkontaktních je zhruba 43 procent z nich. A jejich počet nadále stoupá. podle vyjádření zástupců tuzemských bank si Češi rychlé bezkontaktní placení oblíbili, každá třetí platba v Česku je uhrazena s charakteristickým pípnutím.

Foto: Profimedia.cz

Bezkontaktně je v Česku uhrazena už každá třetí platba.

Článek

„V oblasti bezkontaktních technologií a oblasti NFC jsme zaznamenali výrazný vzestup. Během prvního čtvrtletí 2014 byla každá třetí transakce platební kartou uskutečněna s využitím bezkontaktní technologie. Česká republika se v tomto ohledu řadí k nejvyspělejším evropským zemím,“ uvedl Roman Kotlán, výkonný ředitel SBK. V České republice je nyní každý druhý terminál bezkontaktní.

Jak vyplývá ze statistik SBK, ke konci prvního čtvrtletí bylo v oběhu 4 318 739 bezkontaktních karet. "V červnu 2013 jsme překročili milión vydaných bezkontaktních platebních karet, ke dnešnímu dni máme vydáno již více jak 2,33 miliónu. Do konce letošního roku bychom měli klientům vyměnit téměř všechny debetní karty za bezkontaktní," uvedla pro Právo Tereza Endrštová z České spořitelny.

„ČSOB a Era dosud vydala necelý milión bezkontaktních karet, což představuje zhruba dvacetiprocentní podíl na trhu. V prvním čtvrtletí letošního roku jsme jich vydali přibližně 80 tisíc. Aktuálně dosahuje podíl bezkontaktních karet zhruba 45 procent. Na letošní rok máme v plánu vydat do 500 tisíc bezkontaktních platebních karet,“ upřesnila pro právo Pavla Hávová z ČSOB.

Stovky tisíc bezkontaktních karet mají v peněženkách i klienti dalších tuzemských bank – například GE Money Bank jich vydala zhruba 350 tisíc, Fio banka více než 200 tisíc, Raiffeisenbank 170 tisíc či Air Bank zhruba 160 tisíc.

Bezkontaktní karty prakticky v každé bance

S bezkontaktními kartami přišla v červnu 2011 jako první v České republice Citibank. Ve stejném roce v říjnu je začala vydávat Česká spořitelna. Průkopnické banky postupně následovaly i další finanční instituce. V roce 2012 pustily bezkontaktní karty do oběhu například Fio, Zuno či GE Money Bank, v loňském roce pak Air Bank, ČSOB a Era, Equa banka a Raiffeisenbank.

Klienti se u svých bank setkají s bezkontaktními debetními i kreditními kartami. Pokud jim u jejich platební karty končí doba platnosti, banka jim automaticky nahradí starou kartu za bezkontaktní. „V případě, že si klient nepřeje bezkontaktní kartu, lze na vyžádání bezkontaktní funkci na příští kartě vypnout,“ doplnila Tereza Endrštová.

Na druhou stranu pokud byste už také chtěli platit bezkontaktně, vaše platební karta to však neumožňuje a dokonce doby platnosti vám ještě nějaký ten měsíc zbývá, můžete svou banku o výměnu požádat. Mnohé banky vám to umožní zdarma, u jiných si za to připlatíte. Například v Zuno po vás budou chtít 80 korun, v ČSOB 250 korun a v Era Poštovní spořitelně dokonce 350 korun.

V nabídce bezkontaktní karty zatím nemají LBBW Bank a Sberbank. UniCredit Bank s jejich zavedením počítá v příštím roce.

Kartu stačí přiložit a počkat na pípnutí

Platba bezkontaktní kartou má proti kontaktní platbě mnoho výhod. Kartu nemusíte dát z ruky, stačí ji přiložit k terminálu a počkat na charakteristické pípnutí ohlašující provedení platby. Pokud je částka, kterou platíte, nižší než 500 korun, nemusíte ani zadávat PIN a celá transakce trvá sotva pět vteřin. Je tedy mnohem rychlejší než platba kontaktní kartou či hotovostí.

V případě, že částka je vyšší než 500 korun, stačí opět kartu přiložit k terminálu a zadat PIN. Čas od času může být držitel karty z důvodu zajištění větší ochrany požádán o zadání PIN i při úhradě částek do 500 korun.

Jednoduchost a rychlost bezkontaktního placení má vliv i na chování Čechů. „Klienti si placení bezkontaktními kartami oblíbili, protože s nimi mohou platit rychle i menší nákupy. Máme klienty, kteří s nimi například zaplatili jeden rohlík v supermarketu, šroubek v hobby obchodě nebo tři cvrčky ve Zverimexu,” uvedl pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

Podle údajů z bank klienti platí bezkontaktními kartami v průměru menší nákupy než kontaktními kartami. Rozdíly se pohybují zhruba ve výši 200 korun.

Do popředí se tlačí bezkontaktní nálepky

Bezkontaktně však klienti nemusí platit jen kartou. Už pět bank nabízí klientům takzvané bezkontaktní nálepky, které si může klient nalepit kamkoliv – například na mobil, kabelku, přívěsek na klíče a podobně. Ke čtveřici bank (Citibank, GE Money Bank, Česká spořitelna a Raiffeisenbank), které nálepky nabízejí už delší dobu, se počátkem července přidala i ČSOB.

Pro bezkontaktní nálepky platí stejná pravidla jako pro placení bezkontaktní kartou. Pouze jejím prostřednictvím nemůžete vybírat z bankomatu.

Anketa

Používáte bezkontaktní platební kartu?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
Celkem hlasovalo 5043 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám