Hlavní obsah

Volání z dovolené v cizině dál zlevňuje

Právo, Martin Procházka

Běžné používání mobilu během dovolených bude letos pro naše peněženky znamenat menší zátěž než loni. Zejména díky regulaci ze strany Evropské komise se tak už nebudeme muset bát zavolat domů a krátký příchozí hovor můžeme uskutečnit „za babku“. Pozor je ale třeba dát na to, že příznivé ceny platí v podstatě jen pro země EU. Mimo Unii vyjde volání stále velmi draho.

Foto: Profimedia.cz

Volání zlevňuje, u datových přenosů se situace zlepšuje jen mírně.

Článek

Evropská komise stanovila stejně jako v několika minulých letech maximální cenové hranice pro standardní roaming u odchozího a příchozího volání, SMS i datových přenosů. Díky tomu všichni operátoři povinně nabízejí nové ceny, které jsou oproti loňsku zase o trochu výhodnější.

Příchozí hovor pod dvě koruny

Pokud se tak rozhodnete z Chorvatska zavolat z mobilu domů, zaplatíte za minutu hovoru kolem 6,30 korun. Příchozí hovor ve stejné zemi vyjde na necelých 1,70 korun za minutu a odeslání SMS na necelé dvě koruny. Přijetí SMS je zdarma.

Účtování hovorů je rovněž příznivé, u odchozích hovorů se počítá od zahájení volání po jedné sekundě, u příchozích se automaticky naúčtuje půlminuta a poté se počítá po sekundách.

Zatímco tradiční mobilní služby, tedy nahrazení klasické pevné linky mobilem, jako volání, zlevňují a dostávají se na úroveň finančně dostupnou pro většinu obyvatel, u datových přenosů se situace zlepšuje jen mírně. Přestože operátoři zlevnili datové přenosy v roamingu oproti loňskému roku dost výrazně, platíme stále hodně.

Hledejte wi-fi

Pro stále větší množství lidí, kteří používají chytré telefony, to může znamenat značnou finanční ránu. Uživatel smartphonu využívá datové přenosy nepřetržitě, ani o tom nemusí vědět.

Na pozadí se totiž stahují například aktuální data o počasí, synchronizují se e-maily, facebookové a další účty. Není to tedy tak, že telefon k internetu připojujete jen například v případě, že spustíte internetový prohlížeč nebo aktivujete navigaci. Není tak výjimkou, že aktivní uživatel přenese denně desítky megabytů dat. To by i v rámci Evropské unie znamenalo až stokoruny denně za datový roaming.

Operátoři sice nabízejí strop poplatků za datový roaming, po jehož dosažení už nebudete dále utrácet, ale zároveň nebudete moci používat svůj telefon tak, jak jste zvyklí.

Řešením tak je vyhledat stále častěji se vyskytující bezplatné připojení prostřednictvím wi-fi. K této síti se převážně lze připojit v hotelech nebo restauracích. Ti, kdo chtějí používat telefon jako navigaci, by si zase měli ještě před odjezdem stáhnout mapy do telefonu, aby při cestách v zahraničí nespotřebovali spoustu dat při stahování map z internetu.

Mimo Evropu velké částky

Mimo Evropskou unii se ale při volání a zejména datových přenosech musíte připravit na to, že při aktivním používání telefonu můžete zaplatit tisíce korun. Volání ani data mimo EU totiž nejsou regulována, a tak jsou v těchto zemích ceny za telekomunikační služby opravdu vysoké.

Například T-Mobile účtuje za minutu odchozího hovoru z vybraných zemí mimo EU, například v USA nebo Rusku, 35 korun za minutu, příchozí hovor vyjde na 18 korun a SMS na necelých 10 korun. V Latinské Americe, Austrálii nebo Japonsku ale už minuta odchozího hovoru vyjde na 69 korun a příchozí hovor na 49 korun.

Ještě dráže vyjde u základního roamingového tarifu O2, které si za odchozí hovor v evropských zemích mimo EU účtuje přes 42 korun za minutu, u příchozího hovoru je to přes 24 korun za minutu. V zemích mimo Evropu se platí přes 66 korun za minutu u odchozího hovoru, příchozí hovor vyjde na 54 korun za minutu.

Vodafone v zemích mimo EU, například i v Turecku, USA, Číně nebo Japonsku, účtuje za příchozí hovor 30 korun za minutu, stejná cena je u příchozího hovoru. V Rusku zase vyjde příchozí i odchozí hovor na více než 60 korun za minutu.

Mimo EU operátoři účtují po celých minutách, tedy při zahájení hovoru ihned platíte celou minutovou sazbu.

Data mimo EU raději vypněte

Ještě mnohem horší situace je mimo EU u datových přenosů, kde ceny za jediný megabyte stoupají do astronomických výšek. V těchto zemích se vyplatí datové přenosy v telefonu prostě vypnout nebo si pořídit zvýhodněný datový balíček.

T-Mobile mimo EU třeba v USA nebo Rusku standardně účtuje 75 korun za přenesený megabyte, ale například v Latinské Americe je to 360 korun. Přes léto ale platí zvýhodněná sazba, kterou popisujeme níže.

O2 v Evropě mimo EU účtuje za megabyte 240 korun, mimo Evropu 300 korun. Vodafone si ve vybraných zemích mimo EU naúčtuje za megabyte 252 korun, například v Rusku ale přes 300 korun.

S balíčky se dá dost ušetřit

Značnou úsporu oproti standardním cenám přinášejí balíčky, které nabízejí všichni operátoři. Ušetřit se dá hlavně na datových přenosech.

Například T-Mobile umožňuje v akci platné do konce srpna používat data za stejné ceny jako v EU. Navíc si můžete data předplatit, a tak třeba 30 megabytů denně vyjde na 70 korun. Pokud chcete internet používat více dní, je k dispozici balíček 100 megabytů za 185 korun. Tato nabídka rozhodně stojí za zvážení, protože megabyte vyjde na 1,85 koruny, tedy méně než setinu standardní ceny.

O2 zase nabízí měsíční balíčky rozdělené podle toho, zda se připojíte v EU, nebo mimo ni. V rámci EU a dalších čtyř zemí vyjde 25 megabytů na 50 korun, tedy jeden megabyte na dvě koruny. Balíčky lze pořídit až do 250 megabytů, cena za jeden megabyte stále činí dvě koruny. Mimo EU vyjde megabyte na čtyři koruny. Pokud chcete více dat, je možné koupit si měsíční balíček, kde je limit až jeden gigabyte.

Vodafone zase nabízí službu Vodafone roaming za 69 korun na den, jejímž prostřednictvím můžete v rámci většiny evropských zemí denně využít až 100 megabytů dat a volat za domácí ceny podle vašeho tarifu. Balíček se aktivuje při prvním použití a platí vždy do půlnoci téhož dne. To je výhodné zejména pro ty, kteří mají neomezený tarif a hodlají v zahraničí volat stejně jako doma.

O2 nabízí pro více volající v EU a dalších čtyřech evropských zemích možnost zvolit si tarif Volání bez hranic, kdy vás vyjde příchozí i odchozí hovor a SMS na 3,90 korun. Vyplatí se tak v podstatě jen těm, kdo plánují hodně odchozích hovorů. V dalších evropských zemích se platí spojovací poplatek ve výši 50 korun a jinde dokonce 80 korun. Minutové hovorné je pak stále 3,90 koruny jako při volání v EU.

Anketa

Omezujete kvůli roamingu telefonování na zahraniční dovolené?
Ne, roaming pro mě není drahý
8 %
Ano, vyřizuji jen důležité hovory
37,5 %
Ano, vůbec nevolám
54,5 %
Celkem hlasovalo 2190 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám