Hlavní obsah

Češi se víc zadlužují, hlavně kvůli levným hypotékám

Novinky, tov

Dluhy českých domácností u bank se v květnu zvýšily o 4,65 miliardy korun na zhruba 1,218 biliónu. Meziročně byly vyšší o víc než 43 miliard korun, vyplývá z pondělních údajů České národní banky. Podle analytiků domácnosti k zadlužování lákají rekordně nízké úrokové sazby hypoték.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Rekordně nízké úrokové sazby hypoték lákají domácnosti k zadlužování. Ne každému je však banka ochotna půjčit. Díky tomu, že za růstem největší části dluhu českých domácností stojí právě hypotéky, lze hovořit o relativně bezpečném zadlužení. Věřím, že s rostoucí finanční gramotností Čechů ubývá těch, kteří se do dluhových problémů dostanou poté, co si půjčili na dovolenou,“ komentoval údaje partner PwC Audit Petr Kříž.

Roste i zadlužení podniků, které od dubna stouplo o 2,7 miliardy korun. Firmy tak bankám celkem dluží 996,8 miliardy korun. Oproti loňsku je to o 38 miliard víc.

„Po letech útlumu roste opět ochota bank půjčovat firmám. Pečlivě si však své dlužníky prověřují a nedůvěryhodná či nově založená společnost získává úvěr poměrně obtížně. České podniky v uplynulých letech hodně šetřily, a tak mají relativně dost hotovosti a mnohé z nich ani o úvěr nestojí. Proto můžeme nyní pozorovat mezi bankami boj o zdravé spolehlivé dlužníky,“ doplňuje Petr Kříž k zadlužení podniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám