Hlavní obsah

Jak se nestát dlužníkem proti své vůli

Právo, Věra Tůmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluhy můžete mít, aniž byste o nich věděli. Stačí mít nezodpovědného manžela, ručit za úvěry nespolehlivým přátelům či třeba jen jednou ztratit občanský průkaz. Takové situace se přitom nevyhnou ani finančním specialistům. Dají se však ohlídat dříve, než u vás zaklepe exekutor nebo než vám odmítnou dát hypotéku na váš vysněný dům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vlastní dluhy nikdy neměla. Hanka N. byla totiž zásadová a žádné podle ní zbytečné dluhy si pořizovat nechtěla. Na běžné výdaje jí stačilo to, co každý měsíc přišlo na účet podle výplatní pásky. V bance tak neměla sjednaný ani kontokorent, ani kreditní kartu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesto skončila jako nespolehlivý dlužník, a když si potřebovala vzít úvěr ze stavebního spoření na rekonstrukci bytu po rodičích, úvěr jí zamítli. Nebylo to přitom kvůli jejímu nezodpovědnému chování.

Když vás zadluží zloději

Bylo to kvůli tomu, že před časem ztratila na konci pracovního týdne občanský průkaz, a než ztrátu dokladů na policii zaevidovali, zloději si stihli do pondělka pořídit hned několik dražších věcí na splátky a k tomu i půjčku.

Jediné, jak se před takovouto situací můžete při ztrátě dokladů ochránit, je přitom požadovat zápis do Databáze neplatných dokladů Ministerstva vnitra ČR co nejdříve po nahlášení ztráty. V dalším kroku byste si měli po krádeži dokladů vždy ověřit stav svých dluhů a aktuálních žádostí o nové půjčky i v úvěrových registrech.

Pokud tak učiníte záhy po zmizení občanského průkazu, máte ještě šanci zabránit i tomu, aby zloději půjčku získali, anebo můžete hned na zneužití dokladů upozornit danou banku nebo splátkovou společnost.

Rozhodující úvěrová historie

Stávající i budoucí dlužníky si banky prověřovaly vždy. V moderní době kvůli tomu vznikají i takzvané úvěrové registry, které schraňují o dlužnících docela komplexní informace.

Finanční instituce, od které si chcete půjčit, díky tomu získávají negativní informace o tom, že splácíte některé dluhy pozdě nebo vůbec, a stejně tak i pozitivní informace, že jste naopak příkladným dlužníkem a vše jste vždy řádně doplatili. Podle této vaší úvěrové historie se pak banka rozhodne, zda vám půjčí ještě další peníze.

Pár kliknutí myší

Pokud se tedy ocitnete v podobné situaci jako Hanka N. anebo si třeba nejste jisti, zda kreditní karty, které jste si kdysi pořídili, máte opravdu již zrušené, stačí si jen vyžádat úvěrovou zprávu ze dvou největších úvěrových registrů – bankovního a nebankovního.

Ještě donedávna jste kvůli tomu museli na klientské centrum registrů. Dnes vám poté, co se zaregistrujete, stačí pár kliknutí myší na monitoru a zprávu máte ve svém počítači.

Úvěrovou zprávu si nyní může vyžádat každý jen na sebe. Není tak možné, abyste si zjišťovali dluhy druhého z manželů či partnerů ani rodičů. Jde to jedině tehdy, když vám dotyčný podepíše k tomuto speciální plnou moc.

Za zprávu z jednoho registru 160 či 200 Kč 

Na začátku se ale nejprve musíte stát registrovaným uživatelem. Registrace je bezplatná. Buďto si kvůli ní zajdete na klientské centrum a jste zaregistrováni okamžitě, anebo vyplníte na internetu formulář na webu www.kolikmam.cz, který kvůli tomu vznikl z iniciativy obou zmíněných registrů.

Po vyplnění formuláře vám pak domů do 72 hodin přijde dopis do vlastních rukou se Smlouvou o poskytování a užívání uživatelského účtu.

Registr tímto způsobem nechává prověřit poštou vaši totožnost. Poté, co smlouvu podepíšete a odešlete předplacenou obálkou zpět, dostanete do e-mailové schránky e-mail s kontrolním kódem.

Potom už jen stačí vyplnit správně přihlašovací údaje, požádat o výpis a zaplatit poplatek pro každý z registrů. On-line verze stojí u každého registru 160 Kč, papírová verze přijde na 200 Kč plus poštovné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám