Hlavní obsah

Kdo se o nás ve stáří postará? Polovina Čechů věří, že to zvládne sama

Polovina Čechů si myslí, že se o sebe dokáže ve stáří sama postarat. Daších 45 procent lidí věří, že se o ně postarají jejich děti. Každý desátý Čech se chce svěřit do péče specializovaných zařízení a pouze jeden člověk ze sta spoléhá na to, že se o něj ve stáří postará stát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo, který se uskutečnil ve druhé polovině května mezi 300 respondenty.

Do důchodu se Češi těší, i se ho obávají

Většina lidí přiznala, že se na stáří vůbec nepřipravuje. Druhá největší skupina Čechů - téměř dvě pětiny lidí - se na stáří připravuje hlavně z materiálního hlediska, tedy snaží se zajistit finančně. Desetina dotázaných se snaží o zajištění takového bydlení, které jim umožní prožít hezké stáří.

Do důchodu se těší třetina Čechů, další třetina se ho naopak obává. Na důchodový věk se těší více muži než ženy. Ti, kteří mají z odchodu do důchodu obavu, uvádějí, že největším strašákem pro ně je hlavně nedostatek peněz. To uvedlo 75 procent respondentů. Další velkou skupinu straší především zdravotní problémy.

V důchodu chtějí Češi cestovat a zahradničit

Co se týká perspektivy volného času v důchodu, nejčastěji se respondenti průzkumu chystají na turistiku. Cestovat v důchodu chce čtvrtina z nich, další velká skupina - pětina lidí bude hlavně zahradničit.

Necelá pětina dotázaných plánuje věnovat se především rodině. Přátelé a televize zůstali překvapivě na posledních místech seznamu.

Anketa

Kdo se o vás ve stáří postará?
Pochopitelně já sám/sama.
69,6 %
Spoléhám se na děti.
6,2 %
Hodlám se svěřit do péče specializovaného zařízení.
8,9 %
Spoléhám se na stát.
15,3 %
Celkem hlasovalo 3878 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám