Hlavní obsah

Češi díky mírné zimě ušetřili na energiích

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi za letošní zimu zaplatí za energie výrazně méně než před rokem. Může za to nejen zlevnění energií na začátku roku, ale i nezvykle teplé počasí, které se projevilo v úsporách výdajů za plyn i elektřinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Spolu se zlevněním energií na začátku roku ušetřili lidé na účtech za elektřinu během prvního čtvrtletí letošního roku zhruba pětinu,“ informoval Právo mluvčí ČEZ Jan Pavlů.

V prvním čtvrtletí letošního roku české domácnosti spotřebovaly v průměru o 11 procent méně elektřiny než v prvních třech měsících roku 2013.

Kdo topí elektřinou, mohl uspořit tisíce

U drobných podnikatelů klesla spotřeba o 8,5 procenta. Vyplývá to z měření Skupiny ČEZ na jejích distribučních územích, celorepublikově ČEZ podle Pavlů odhaduje podobný pokles spotřeby mezi 9 až 10 procenty.

Lidí, kteří topí výhradně elektřinou, není v Česku příliš, zhruba šest až sedm procent, ale těch, kteří používají elektřinu jako druhý zdroj tepla jen pro příležitostné přitápění například na chatě nebo v garáži, je proti tomu hodně.

„V případě lidí, co elektřinou topí, může roční úspora přesáhnout i 10 tisíc korun,“ dodal Pavlů.

Letošní zima se podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu řadí k nejteplejším za posledních 80 let. Za období prosinec až únor bývá průměrná teplota –1,2 °C, během letošní zimy ale byla 1,5 °C.

Například loni ve druhém únorovém týdnu nebyly nijak tuhé mrazy, teploty se pohybovaly kolem nuly, ale ve stejném týdnu letos se teploty pohybovaly mezi 7 až 10 °C. Na spotřebě elektřiny se to projevilo průměrným poklesem o zhruba pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám