Hlavní obsah

Češi nevycházejí s penězi, ale často utrácejí zbytečně

Právo, Jiří Vavroň

Pětina českých domácností prohlašuje, že jen obtížně vychází se svými příjmy. Pro 40 procent domácností by byl problém zaplatit nečekaný výdaj ve výši devíti tisíc. Současně podle statistik ale utrácíme ročně miliardy korun za výdaje, bez kterých bychom se mohli a vlastně měli obejít.

Foto: Profimedia.cz

Článek

České domácnosti podle statistik například ročně utratí 12 miliard korun za drogy, za alkohol 93 miliard, za tabákové výrobky 84 miliard. Za prostitutky utratí Češi ročně přes čtyři miliardy.

Vysoké jsou i výdaje na sázky a různé formy sázení. V roce 2012 bylo sázejícími vloženo do hry 135,5 miliardy korun, zároveň 103,7 miliardy korun bylo vyplaceno na výhrách. Proti roku 2011 vzrostl objem sázek o 6,9 procenta, uvádí ministerstvo financí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peníze ročně vydané na drogy, alkohol atd. by například uživily tři čtvrtě roku všechny české penzisty. Jen kuřák, který vykouří denně krabičku nikoli nejdražších cigaret, utratí ročně minimálně pětadvacet tisíc.

Snadná dostupnost lákadel 

Denní dávka heroinu stojí jeden až dva tisíce korun. Závislý tak musí získat kolem půl miliónu korun ročně jen na dávky. Normální čistý roční plat je kolem 250 tisíc korun.

Na vině je snadná dostupnost lákadel, potvrzují sociologové. Herny jsou na každém rohu ve většině měst a větších obcí, spíše než hledat, kde se dají koupit drogy, musíte v okolí škol odhánět dealery, alkohol je často levnější než nealkoholické nápoje.

Problémy s různými lákadly má v Česku poměrně hodně lidí. V Česku je podle propočtů odborníků kolem 42 tisíc lidí s těžkou závislostí na hraní automatů, videoloterijních terminálů či na sázení.

Závislost jako ekonomický problém 

Národní výzkum užívání návykových látek ukázal, že si v životě nějakou hazardní hru zahrálo či si vsadilo šest z deseti Čechů a Češek mezi 15 a 64 lety, víc muži než ženy.

Když už není co prodat, začnou si závislí jednotlivci půjčovat – od rodiny, od přátel, ale i z bank.
Zdena Prokopová z centra ROSA

Podle poslední celopopulační studie v ČR, realizované Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti, se v riziku problémového hraní objevuje zhruba pět procent obyvatel České republiky ve věku 15 až 64 let.

Další odhady hovoří o půl miliónu či 350 tisících obyvatel naší země.

Problémem je hraní internetových her a závislost na počítačích zejména u dětí a mladistvých. Z nevinného dětského koníčku se totiž může poměrně snadno vyvinout patologická závislost na hraní.

Zbytečné výdaje stojí za rozpadem rodin

Miliardy, které Češi ročně utrácejí za alkohol, drogy či hazard, ale musely domácnosti někde získat. Legálně vydělat prací, ale také získat formou sociálních dávek, prací na černo nebo z krádeží.

Že v automatech, v lahvích alkoholu a drogách končí část sociálních dávek, potvrdí každá terénní sociální pracovnice. Jsou to peníze, které ale také současně někde chybějí – například ve výdajích domácností na kvalitní a zdravé potraviny, na lepší zdravotní péči, na vzdělávání, kulturu, knihy do školy, pěkné oblečení či kroužky pro děti.

„Výdaje za drogy, alkohol a gamblerství stojí za rozpadem rodin, za zmařenými lidskými osudy, zničeným dětstvím, domácím násilím,“ upozorňuje Zdena Prokopová z centra ROSA, které poskytuje pomoc obětem domácího násilí.

Drahé vedlejší efekty

Nejdřív jsou peníze za alkohol, drogy či za sázky kryty z vlastních zdrojů, z rodinného rozpočtu či z prodeje rodinného majetku.

„Když už není co prodat, začnou si závislí jednotlivci půjčovat – od rodiny, od přátel, ale i z bank. Často zadluží do konce života rodiče, partnerku. Pokud tuto spirálu nezastaví exekutor či soud, často už následuje jako oblast příjmu zločin,“ dodává Prokopová.

Vedlejší efekt drog, hráčské závislosti či alkoholismu pak představují i výdaje státu na lékařskou péči, ale i na prevenci, na činnost policie, soudů, náklady na věznice. Nejde o drobné. I zde jsou ve hře miliardy korun.

Anketa

Utrácíte peníze za nějaké zlozvyky, jako například cigarety nebo sázky?
ano, velkou část peněz
7,5 %
ano, ale jen nevýznamnou část svého rozpočtu
25 %
ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 10048 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám