Hlavní obsah

Za dovolenou Češi platí do dvaceti tisíc

Právo, Jindřich Ginter

Devadesát procent Čechů je ochotno za letní dovolenou v cizině utratit maximálně 20 tisíc korun na osobu. Nejčastěji si pořizují pobyty s cenou do deseti tisíc a s dalšími pěti tisíci počítají jako s kapesným. Vyplývá to z průzkumu ERV Evropské pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvíce Čechů jezdí do Chorvatska (loni bezmála 800 tisíc lidí), Řecka (340 tisíc), Turecka (280 tisíc) a Španělska (185 tisíc). O Turecko je větší zájem, loni sem přijelo meziročně o 78 tisíc Čechů více.

Zájezdy zdražily o desetinu

Podle ERV Evropské pojišťovny cestovní kanceláře meziročně zdražily zájezdy o desetinu, a to kvůli poklesu kurzu koruny. Očekává se ale, že cestovky získají kvalitnější a levnější ubytovací místa v egyptských a tureckých hotelech, protože zřejmě nepřijede tolik Rusů, jako se ještě loni pro letošní letní sezónu předpokládalo.

V průměru na letní dovolené Češi stráví osm a půl dne. S cestovkou vyjede přes polovinu celkového počtu českých turistů. Podíl těch, kteří cestují na vlastní pěst, ovšem rok od roku roste. Zajímavostí je, že plná čtvrtina všech turistů cestuje raději s kamarády a známými, bez partnerů.

Přibývají storna

Fakt, že mnozí lidé si zájezdy na léto koupili již v prosinci, se odrazil ve zvýšeném počtu jejich rušení. „Zvyšuje se objem škod z pojištění storna, meziročně o 16 procent,“ informoval Štěpán Landík z ERV Evropské pojišťovny. Jak také upozornil, čtrnáct procent lidí stále vyjíždí k moři bez cestovního pojištění.

„Jsou to hazardéři. Kompletní pojištění na běžnou dovolenou v Evropě vyjde na 400 až 800 korun na osobu, přičemž náklady na léčení pak jdou i do statisíců. Například jezdit do Egypta bez pojištění je vzhledem k drahotě tamějších nemocnic vyloženě hazard,“ prohlásil Landík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám