Hlavní obsah

Lidé si pojišťují především úrazy, přitom častěji umírají na nemoci

Novinky, Barbora Buřínská

Proti rizikům, kterých se v životě nejvíc bojíme, se pojišťujeme málo nebo vůbec a naopak utrácíme za pojištění, kde jsou rizika sice vážná, ale málo pravděpodobná. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy společnosti Swiss Life, která využila data z dřívějších průzkumů České asociace pojišťoven (ČAP).

Foto: Profimedia.cz

Do životního pojištění Češi investují jen okolo pěti procent svých běžných výdajů.

Článek

Pojišťovna výsledky průzkumu porovnala s pojistnými smlouvami svých nových klientů z posledních pěti let, řádově šlo o desítky tisíc případů. Mezi nejčastější slabiny smluv v oblasti životního pojištění patří nepoměr pojištění pro případy smrti na následky úrazů a nemoci.

Do životních pojistek Češi dávají 5 procent výdajů

Lidé v zemích bývalého východního bloku víc než sebe chrání svůj majetek – přednostně totiž pojišťují své domy a auta. Více tedy investují do neživotního pojištění. Naopak v zemích na západ od nás se lidé soustředí především na ochranu svého života a zdraví, jednoznačně zde převládá životní pojištění.

Otázka ale je, zda se pojištění pro případ smrtí úrazem vyplatí, pokud žijete usedlým životem.
analytik Kamil Ďurčák

Češi jsou v tomto ohledu extrémní. I přesto, že český trh životního pojištění dlouhodobě mírně roste a blíží se ke 47 miliardám ročně, české domácnosti do životního pojištění vkládají jen okolo pěti procent svých běžných výdajů. V zemích, jako je Velká Británie nebo Francie, se tato částka pohybuje okolo 12 procent. Tento podíl je dokonce vyšší i v Polsku, Chorvatsku nebo ve Slovinsku.

Vážných nemocí se Češi bojí, ale zřídka si je pojistí

Rozpor mezi tím, čeho se Češi obávají a proti čemu se nakonec pojišťují, je značný. Až 70 procent lidí se obává závažných onemocnění, ztráty zaměstnání nebo vážných úrazů s následkem invalidity.

„Životní pojištění pro případ nemoci není příliš populární a důvodem je především cena. Většina lidí proto dává přednost pojištění pro případ smrti úrazem, které je až několikanásobně levnější,“ upozornil Kamil Durčák, analytik Swiss Life Select.

„Otázka ale je, zda se vyplatí ho sjednávat, pokud žijete usedlým životem, autem příliš necestujete, neholdujete extrémním sportům a zároveň máte v rodině opakované případy úmrtí na rakovinu nebo srdeční choroby,“ dodal.

Úrazy jsou rizikové pro mladé

Srdeční choroby tvoří přibližně polovinu všech úmrtí v Česku. Rakovina budí ještě větší respekt, onemocní jí každý třetí Čech a každý čtvrtý na ni umírá a ohrožuje lidi v každém věku, muže i ženy. Ačkoliv léčba obou typů onemocnění je stále úspěšnější, jejich podíl na celkové úmrtnosti v Česku je stále vyšší než 70 procent.

Riziko úrazů je vysoké jen u mladých lidí do 25 let, především u mužů, později prudce klesá, zejména u lidí, kteří mají rodinu a potomky. V Česku pouze čtyři procenta lidí pobírají invalidní důchod z důvodu úrazu, otravy či jiné vnější příčiny.

Životní pojištění jako ochrana rodiny

Hlavním důvodem, proč si lidé životní pojištění sjednávají, je snaha zajistit rodinu pro případ nečekané události.

V minulosti také sloužilo jako forma zajištění u hypotečního úvěru: „Osobně si myslím, že zajištění hypotéky životní pojistkou je mnohem férovější, není nutné zbytečně blokovat nakládání s nemovitostí v hodnotě několika miliónů na desítky let dopředu. Trh se ale vydal jinou cestou a tím zásadně zbrzdil vývoj na trhu s životním pojištěním,“ zmínil Kamil Durčák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám