Hlavní obsah

Krádeže foťáků či srážky se skútry jsou nejčastější pojistné události z eurovíkendů

Novinky, Bára Buřínská

Příští týden nás opět čeká prodloužený víkend a řada Čechů využije delšího volna k návštěvě evropských metropolí. Rozhodně byste neměli zapomínat na sjednání dobré cestovní pojistky. Jak naznačují statistiky pojišťoven, problémy se lidem nevyhýbají ani při krátkých pobytech.

Foto: Profimedia.cz

Z evropských metropolí lidé nejčastěji hlásí krádeže peněženek či foťáků.

Článek

„Podle našich statistik jsou krádeže peněženek a fototechniky nejčastějšími škodami, které lidé z prodloužených víkendů v cizině hlásí. Na druhém místě jsou nehody chodců s automobily a skútry,“ doplnil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Průkaz zdravotní pojišťovny zajistí jen nutnou péči

Lidé se při pobytech, které trvají tři až čtyři dny, často spoléhají jen na modrou kartičku zdravotní pojišťovny či na pojištění sjednané k platební kartě. Podle pojišťoven je právě to u eurovíkendů nejčastější chybou. I na kratší pobyty byste měli mít uzavřeno cestovní pojištění.

Průkaz zdravotní pojišťovny vám sice zajistí nutnou a lékařsky nezbytnou zdravotní péči, ovšem za podmínek platných pro občany dané země. Kartička platí jen ve státem provozovaných zařízeních a každý musí počítat s tím, že všude v Evropské unii je třeba hradit dost vysokou spoluúčast.

Většina běžných léků a zubní ošetření se hradí plně a v hotovosti. I případný převoz domů si nemocný musí zaplatit ze svého. Bez komerčního pojištění na cesty nemají navíc turisté nárok na žádné asistenční služby a vše si musí zařizovat sami.

Do metropolí hlavně za památkami

Podle průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu jsou historické památky nejsilnějším lákadlem pro návštěvu evropských metropolí. Jezdí za nimi více než polovina lidí. Čtvrtina vyjíždí na víkend do Evropy kvůli parkům nebo přírodě a každý jedenáctý Čech míří za nákupy.

Češi rádi využívají eurovíkendy k návštěvě galerií a muzeí, ale také místních restaurací. Téměř polovina lidí se stravuje hlavně v kavárnách a restauracích, přičemž většina si je vybírá především podle toho, kde se zrovna nacházejí, když dostanou hlad.

Každý třetí Čech dává přednost jídlu v hotelu, kde bydlí, a v obchodech si občerstvení kupuje jeden z deseti Čechů. „Průzkum ukazuje, že doby, kdy Češi svačili pod Eiffelovkou řízky z domova nebo maso z konzervy, už jsou dávno pryč. Ze svých vlastních zdrojů přivezených z domova se na eurovíkendech stravuje jen každý sedmnáctý z nás. Naopak řada Čechů si v cizině užívá místní gastronomii a dopřeje si gurmánské zážitky,“ uvedl Divoký.

Češi mají přesný itinerář

Více než čtyři pětiny Čechů jezdí na eurovíkendy s připraveným plánem, co chtějí vidět a navštívit. Ženy jsou ale v dodržování programu mnohem důslednější než muži.

Téměř polovina žen zmínila, že vstává brzy, má přesný plán, co chce daný den stihnout, a toho se drží. Stejně to dělá jen třetina mužů. Pánové sice také plánují, ale nakonec se raději v klidu vyspí a pak vyrazí s tím, že stihnou, co stihnou.

Bez přesného plánu pak jezdí častěji starší lidé. Čtvrtina z nich uvádí, že se spíš jen tak prochází a jdou tam, kde je něco zaujme.

Anketa

Byli jste už v cizině někdy okradeni?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 310 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám