Hlavní obsah

Kradené věci z bazarů: kupující už jejich dobrá víra nechrání

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi milují nakupování v bazarech, zastavárnách a starožitnictvích. Jenže kupující, kteří se nezajímají o skutečný původ věcí, a ani ho mnohdy nemají jak zjistit, na to ale nyní mohou škaredě doplatit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový občanský zákoník, který nabyl účinnosti od letošního 1. ledna, totiž nařizuje, že pokud je zboží kradené a vznese na ně nárok původní vlastník, musí ho kupující bez náhrady vrátit, byť si věc z bazaru pořídil v dobré víře. Ta podle právníků s novým občanským zákoníkem ustupuje před skutečným vlastnickým právem.

„U nákupů v autobazarech, zastavárnách, starožitnictví nebo antikvariátech nový občanský zákoník podporuje ochranu původního vlastníka proti vlastníkovi novému. V případě, že původní vlastník prokáže, že věc ztratil nebo mu byla svémocně odňata, je nový vlastník povinen takovou věc vrátit, jestliže od ztráty nebo odnětí věci neuplynuly více než tři roky,“ upřesnila advokátka Veronika Cerovská na odborném internetovém a konferenčním fóru Právní prostor.

Jak zdůraznila, v takovémto případě není dobrá víra nového vlastníka důležitá a původní vlastník tuto dobrou víru vyvracet nemusí.

Nové ustanovení je o to závažnější, že právě v zastavárnách a mnohých bazarech končí desítky tisíc věci, které zloději ukradnou a snaží se je obratem prodat.

U krádeží vloupáním do tzv. ostatních objektů, tedy vyjma bytů, chat a rodinných domů, policie za minulý rok zaregistrovala 37 tisíc případů, u nichž vyčíslila celkovou škodu na 1,3 miliardy korun. Zdařilo se přitom získat zpět ukradené věci jen za necelých šest miliónů korun.

Garážový fantóm ukradl věci za milión

Policejní zásahová jednotka loni například zadržela 40letého muže z Příbramska, který byl postrachem majitelů garáží, stodol a kůlen. Policie mu prokázala, že při pěti desítkách vloupání ukradl a následně v bazarech a zastavárnách v Praze prodal přes dva prostředníky během pouhého roku věci za jeden milión korun. Řádil v obcích v okolí Českých Budějovic, Tábora, Písku, Strakonic, Benešova a Příbrami.

Podle policie bral vše, co mu přišlo pod ruku, od elektrického nářadí, křovinořezů, pil, svářeček, vrtaček, přes sněhovou frézu, sekačku, až po pohonné hmoty, kabely, jízdní kola, pneumatiky, dalekohledy či rybářské potřeby. Do zastavárny dokonce dopravil nadzemní nafukovací bazén a zahradní traktůrek.

Něco policie v bazarech zachytila a vrátila majitelům. Některé ukradené věci ale byly rozprodány neznámým osobám.

Pokud tedy například původní majitel kola náhodou uvidí, že na něm uhání právě takový kupující, a vlastnictví prokáže třeba dokladem o koupi, tak ten, kdo kolo od prostředníků příbramského fantóma koupil, o ně přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám