Hlavní obsah

Jak si sjednat cestovní pojistku pár hodin před odjezdem

Právo, Věra Tůmová

Na přelomu zimy a jara se každoročně objevuje nepřeberné množství nabídek na výhodné letenky a cesty do ciziny. I v této části roku, kdy počasí nebývá vždy přívětivé, ale může mít cestování své kouzlo díky nízkým cenám a malému množství turistů v populárních destinacích. Poradíme vám, jak a kde pořídit těsně před cestou i levné cestovní pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Na dovolenou do zahraničí vyráží každoročně zhruba třetina Čechů.

Článek

Mimořádně levné letenky na poslední chvíli, výlety na kolech v pohraničí či dovolená v cizině bez využití služeb cestovních kanceláří. Tak obvykle vypadá cestování s nízkým rozpočtem a bez dlouhého plánování.

Každý, kdo takto vyjíždí za hranice České republiky, zpravidla počítá každou korunu, kterou za dovolenou vydá. Na cestovním pojištění se pak často snaží ušetřit, anebo se na něj rovnou zapomene, protože příprava cesty během několika málo dnů zabere většinu času. Vycestovat bez cestovního pojištění bývá ovšem krátkozraké.

Náklady na léčbu mohou zruinovat celou rodinu cestovatele.

Pokud se něco stane, náklady na léčbu či repatriaci mohou finančně zruinovat i celou rodinu cestovatele.

Pojistky se přitom dají snadno a rychle pořídit i vysloveně na poslední chvíli těsně před odjezdem. Mezi tuzemskými pojišťovnami jsou však rozdíly. Ne všechny umějí prodávat cestovní pojištění všemi rychlými kanály.

Kde se pojistíte rychle a snadno

Pokud nechcete či nemůžete jít osobně na pobočku pojišťovny, rychlou a snadnou variantou i pro lidi bez počítače a internetového připojení je telefonické sjednání pojistky.

Zavoláte na klientské centrum, někdy zvané call centrum, pojišťovny a během pár minut máte pojistku sjednanou. Musíte jen zajistit platbu, aby pojistka začala co nejdříve platit.

Další dnes běžnou variantou je internetový prodej cestovního pojištění. Na výběr máte dvě možnosti. Buďto si pojistku zřídíte rovnou na webových stránkách dané pojišťovny a získáte za tento způsob slevu 10 až 20 procent z ceny pojistky.

Lze využít online srovnávače

Můžete také využít on-line srovnávače pojištění, které nabízejí přehled cen pojistek od více pojišťoven. I mezi srovnávači ale bývají rozdíly v cenách, protože i u nich záleží na maržích, které mají vyjednané. Nikdy byste se však neměli rozhodovat jen podle ceny pojistky, ale i podle limitů (na léčebné výlohy, dobu nezbytného léčení, odpovědnosti za škodu a pro pojištění zavazadel), na které je pojistka nastavená.

Třetím, stále častěji využívaným rychlým kanálem pro sjednávání cestovního pojištění se v poslední době staly smartphony, tedy takzvané chytré telefony. Jejich majitelé si stáhnou jen oficiální aplikaci konkrétní pojišťovny do chytrého mobilu, vyplní v aplikaci základní údaje o pojišťované osobě, destinaci a délce pobytu a jsou pojištění.

Kolik kde zaplatíte za nejrychlejší cestovní pojistku
(Příklad: délka cesty 10 dnů, území Evropa)
PojišťovnaCena pojistky
Allianz391 Kč
Česká pojišťovna360 Kč
ČPP240 Kč
ČSOB Pojišťovna380 Kč
Generali199 Kč*
Kooperativa360 Kč
Uniqa243 Kč
Zdroj: Pojišťovny (*jen přes Facebook)

Pojistné se pak podle možností dané aplikace platí buď přes účet telefonního operátora, kartou či převodem z bankovního účtu. „Pojištění si tak můžete sjednat i v den odjezdu. V případě pojištění léčebných výloh v zahraničí je nutné ale pojištění zaplatit nejpozději před překročením státní hranice ČR, u letecké dopravy pak před odbavením,“ upozorňuje Dagmar Koutská z Allianz pojišťovny.

 Jde to i z ciziny

Pokud využijete některý z rychlých způsobů pojištění až z pobytu v zahraničí, počítejte s odloženou platností pojištění. Například v České pojišťovně je v takovém případě počátek pojištění až za tři dny od momentu sjednání, v pojišťovně Uniqa je platnost pojištění odložena až o sedm dnů.

Ještě nedávno bylo možné v Česku sjednat cestovní pojištění přes mobil i prostřednictvím SMS. Vzhledem k technickému vývoji na trhu mobilních telefonů se ale tento způsob ocitl ve slepé uličce. Kupříkladu pojišťovna Uniqa jej tak od 1. ledna 2014 zcela ukončila.

Proč nemusí stačit jen Evropský zdravotní průkaz

Náklady na léčbu v některých cizích zemích mnohonásobně převyšují náklady na léčbu v ČR. V mnoha případech je vyžadována vysoká spoluúčast, kterou zdravotní pojišťovny nehradí. Z EZP také není kryta repatriace zpět do vlasti.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Reklama

Výběr článků

Načítám