Hlavní obsah

V únoru se trhům dařilo, většina fondů v ČR rostla

Po slabém začátku roku se začalo českým investičním fondům v únoru dařit. Podle údajů, které Právu poskytla polská společnost Analizy Online z nich uzavřelo minulý měsíc se ziskem více než 85 procent. Jejich výsledky podpořil růst na globálním akciovém trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Navzdory vysoké volatilitě uzavřela v únoru většina burz svá obchodování v plusu, i když v řadě případů se jednalo jen o mírný růst. Index MSCI AC World, který odráží situaci na globálním trhu, rostl v dolarovém vyjádření o 4,7 procenta,“ sdělila Právu analytička Analizy Online Anna Księżaková.

Negativně se na výsledcích tuzemských fondů podle ní projevilo posílení české koruny vůči cizím měnám, a to zejména vůči americkému dolaru o 2,7 procenta.

V únoru nakonec hrály prim rozvinuté trhy, jejichž index MSCI World rostl o 4,4 procenta. Vydělali přitom hlavně vlastníci akcií malých a středních podniků.

Fondy zaměřené na burzy rozvinutých evropských zemí rostly průměrně o 3,9 procenta. Mezi nejlepší patřil CS Equity Fund - Italy B, který investuje své prostředky na italském akciovém trhu, a který získal 11,5 procenta. Lídrem mezi fondy, které jsou vedeny v domácí měně, se stal s výsledkem +1,9 procenta fond ESPA Stock Europe-Active VT.

Investice do vody se vyplácejí

V rámci nabídky ČSOB si pozici nejúspěšnějšího fondu stále drží ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství. Za poslední rok vzrostl o 23,4 procenta. Jeho pětiletá výkonnost činí 16,77 procenta p.a.

Atraktivního výnosu dosáhly v únoru také fondy, které svá aktiva investují na americkém akciovém trhu (+1,9 %). Jejich průměrná výkonnost tak za posledních dvanáct měsíců už překročila 25 procent. V únoru tamní hlavní burzovní index S posiloval na nová historická maxima.

O něco hůře než rozvinutým trhům se opět vedlo rozvíjejícím trhům. Index MSCI Emerging Markets i tak přidal 3,2 procenta.

„Na horší výsledky obchodování měla v řadě rozvíjejících se zemí vliv další eskalace politické krize na Ukrajině. Nakonec však nejméně důvodů ke spokojenosti měli investoři do ruských akciových fondů, protože jejich investice ztrácely průměrně 4 procenta,” uvedla Księżaková.

Ve skupině smíšených fondů měly navrch fondy s dynamickou strategií a fondy aktivní alokace, jejichž hodnota rostla průměrně v jednotlivých případech o 1,8, resp. o 1,3 procenta. Hůře dopadly fondy, které investují na tuzemském dluhopisovém trhu. Ty rostly jen o 0,2 procenta.

Index pražské burzy PX v polovině února posílil nad úroveň 1030 bodů, aktuálně se však opět nachází pod hranicí 1000 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám