Hlavní obsah

Zadluženého či marnotratného potomka je možné vydědit

Právo, Jiří Hardoš

Podobně jako dřív je i podle nového občanského zákoníku možné vydědit svého potomka. Zůstavitel tak může vydědit nepominutelného dědice, který mu neposkytl pomoc v nouzi, o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, byl odsouzen za trestný čin svědčící o jeho zvrhlé povaze nebo vede trvale nezřízený život. Nový zákoník však přidal ještě jeden důvod: marnotratnost nebo zadluženost.

Foto: Profimedia.cz

Bezstarostné utrácení a hýření potomků se s pochopením rodičů většinou nesetkává. Ilustrační foto.

Článek

Konkrétně kodex říká, že lze vydědit nepominutelného dědice, jenž je tak zadlužen nebo jedná tak marnotratně, že hrozí, že se pro jeho děti nezachová povinný díl.

Zůstavitel v takovém případě přenechá povinný díl dětem marnotratného nebo zadluženého potomka.

Klíčový paragraf:
§ 1647 Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl. Učinit to však může jen tak, že tento jeho povinný díl zůstaví dětem tohoto nepominutelného dědice, popřípadě, není-li jich, jejich potomkům.

Co se mění 

Kodex dává rovněž zůstaviteli možnost, aby neuváděl důvod vydědění.

Nepominutelný dědic, který bude takto vyděděn, se v takovém případě bude moci domáhat alespoň povinného dílu. Neměl by na něj právo, pokud by se prokázalo, že existuje jeden ze zákonných důvodů vydědění.

Klíčový paragraf:
§ 1648 Nevysloví-li zůstavitel důvod vydědění, má nepominutelný dědic právo na povinný díl, ledaže se proti němu prokáže zákonný důvod vydědění.

Jak upozornil Gabriel Talaga z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, bude se to vztahovat třeba na situace, kdy ve vztahu rodiče a dítěte existuje nějaký hřích z minulosti a zůstavitel moc nestojí o to, aby se o tom znovu mluvilo. Pokud se i přesto bude potomek domáhat povinného dílu, riskuje, že vše vyjde najevo a jeho pověst utrpí.

Anketa

Využili byste možnosti vydědit nezdárného potomka?
Ano
95 %
Ne
5 %
Celkem hlasovalo 6811 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám