Hlavní obsah

Šizuňkům krádeže v klidu procházejí, právo se vytrácí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžní lidé, které někdo jednoduše a prokazatelně okradl o desetitisíce až milióny, se odškodnění obvykle právní cestou nedomohou. Šizuňkům to prochází tak lehce, že se nemusejí skrývat ani kdesi v zámoří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když už padne soudní rozhodnutí o tom, že jeden má zpátky vrátit peníze, které sebral druhému, tak v praxi je verdikt soudu často jen cár papíru se státním znakem. Jednotlivé případy z posledních let mají jedno společné – do očí bijí tím, jak snadno vyšumí do ztracena.

Václav K. z Kutnohorska už od roku 2010 obral desítky lidí tak, že od nich vybral zálohy na rekonstrukci bytu, rozkopal ho, práci zdaleka nedokončil a zálohy si nechal. Z hlediska zákona tak nešlo o podvod, ale o podnikatelský záměr, který nevyšel.

Exekuční výměr jen cárem papíru

Někteří z poškozených se u soudu už dávno domohli exekučního titulu, to znamená, že soud uznal nárok lidí, že Václav K. jim musí peníze vrátit. Místně příslušný exekutor nic nevymohl a ani to podle poškozených nezkoušel. Václav K. je účelově registrován na obecním úřadě, jako by šlo o bezdomovce. Tím ale rozhodně není. Poškozeným se před očima prohání v luxusním autě.

Exekutor zjevně ani nepátral, u koho Václav K. reálně žije, kde pobývá, i když exekutoři ze zákona smějí provádět exekuce i u tzv. třetích osob. Nedošlápne si na něho ani finanční úřad. Jak potvrzuje daňová správa, trvalá bydliště na obecních úřadech mají tyto osoby často jen proto, aby se vyhnuly placení závazků.

Václav K. a jeho kamarádi přitom stále inzerují „nabídku, která se již nebude opakovat“ a oslovují starší lidi podbízivým „Špatně se vám kvůli věku leze do vany? My vám ji upravíme za akční ceny“.

Lidem sebrali milióny

Další případy jsou ještě hrůznější. Bývalý advokát Miloš Vlasák v roce 2012 okradl o zhruba 70 miliónů korun pět desítek klientů pražské realitky, byl necelý rok ve vazbě, pak ho pustili, a tím to zatím skončilo. Vše nasvědčuje tomu, že to tím také skončí.

Pachatelé mají u nás více práv než oběti
soudce Jan Sváček

Pobývá v Česku, oficiálně vykazuje, že téměř nic nemá, ale podle poškozených ho zastupují hned dva advokáti. Jeho vyšetřování se vleče dva roky a nikam zatím podle informací Práva nevede. Peníze se nenašly. Na Vlasáka je rovněž vedeno insolvenční řízení. K tomuto soudu se neobtěžuje ani chodit.

Přitom v případě Vlasáka nejde o žádný nevydařený podnikatelský záměr, ale o to, že tyto peníze prostě sebral z advokátní úschovy. Ze zákona je nedotknutelná. To znamená, že si s těmito penězi advokát nemůže dělat, co chce, tak jako je tomu naopak podle soudů u záloh, které například zaplatíte stavební firmě – ta z nich může nakoupit materiál i pro jinou zakázku. Advokát ale na úschovu sáhnout nesmí.

Zděšení soudci

Mrazí z toho, jak otevřeně o rozpadu právního státu už dva roky mluví představitelé justice. „Pachatelé mají u nás více práv než oběti,“ řekl Právu už loni v říjnu bývalý předseda Městského soudu v Praze a dnes soudce pražského vrchního soudu Jan Sváček.

„Stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by pak sám dokázal uvádět do praxe, kontroloval jejich uplatňování a sám je dodržoval,“ prohlásil předloni v listopadu předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Uběhl rok a situace se zjevně ještě zhoršila. „Budeme-li přijímat zákony, které nejsme schopni vynutit, nastupuje cesta svévole. Základní principy právního státu jsou ohroženy. Hrozí, že mohou vzniknout společenské konflikty, které se vymknou běžným způsobům řešení,“ řekl loni v listopadu Baxa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám