Hlavní obsah

Češi jsou šetřílkové, v Evropě spoří víc už jen Rakušané a Francouzi

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Více než tři čtvrtiny Čechů spoří a čtvrtina jich odkládá peníze stranou pravidelně. To je po Rakušanech a Francouzích nejvíce v Evropě. Na druhou stranu vůbec nespoří necelá čtvrtina Čechů. V celé Evropě to je třetina lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Češi patří mezi tři nejspořivější národy v Evropě.

Článek

Nějakou finanční rezervu si podle průzkumu ING Bank ve 14 evropských zemích vytváří 68 procent Evropanů, ovšem jen 17 procent spoří pravidelně. Třetina pak nespoří vůbec.

Vedle Rakušanů, Francouzů a Čechů, kteří nejvíce ze všech sledovaných národů pravidelně spoří, patří k šetřivé části Evropy i Poláci. Ti sice mají nižší podíl pravidelných střadatelů (pětina z nich), zato jich alespoň nějakým způsobem spoří celkem 84 procent. Ze všech sledovaných národů je právě mezi Poláky nejméně těch, kteří nespoří vůbec (pouze 16 procent lidí).

Jak spoří zástupci evropských zemí (údaje v procentech)
ZeměSpoří pravidelněSpoří čas od časuNespoří vůbec
Rakousko285021
Francie255619
Česká republika245323
Německo224929
Nizozemí214731
Lucembursko214039
Polsko216316
Velká Británie194636
Španělsko154639
Slovensko134938
Turecko126127
Rumunsko116128
Belgie94843
Itálie63955
Evropa celkem175132
Zdroj: ING Bank

Na druhou stranu vůbec nespoří zhruba dvě pětiny obyvatel Belgie, Lucemburska, Španělska, Slovenska a Velké Británie. K nejméně spořivým patří tradičně Italové, jichž více než polovina (55 procent) nespoří vůbec a pravidelné odkládání stranou deklaruje jen šest procent lidí obyvatel.

Čeští muži jsou spořivější

Při pohledu na spořivost české populace podle pohlaví jsou jednoznačně muži větší šetřílkové. Pravidelně jich spoří více než čtvrtina a čas od času více než polovina. Z žen si občas dá něco stranou také více než polovina, ale pravidelně spoří jen každá pátá a tři z deseti žen nespoří dokonce vůbec, proti necelé pětině mužů.

„Ženy obecně patří k těm zodpovědnějším ve vedení domácnosti, a je tak těžké říci, proč jsou právě ony méně spořivé. Určitým vodítkem může být skutečnost, že na jejich bedrech leží každodenní výdaje domácnosti spojené s nákupy potravin a výdaji za aktivity dětí. Kontrola těchto variabilních výdajů je složitější, a tak ženám pravděpodobně na pravidelné spoření nezůstávají takové finanční zdroje jako mužům,“ komentoval výsledky Libor Vaníček z ING Bank.

Češi mají úspory nejčastěji na běžných účtech

Podle jiného reprezentativního průzkumu, který ING Bank provedla před necelým rokem, nechávají lidé nejčastěji své peníze ležet na běžných účtech (zmínily více než čtyři pětiny lidí) nebo je dokonce drží v hotovosti (tři čtvrtiny osob).

Více než polovina lidí spoří na stavebním spoření a zhruba tři pětiny se snaží své úspory alespoň mírně zhodnotit na spořicích účtech.

Anketa

Ukládáte si nějaké peníze stranou ?
Ano, pravidelně
68,8 %
Ano, čas od času
13,1 %
Ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 6962 čtenářů.

Reklama

Související články

Kdo letos spořil v bance, většinou prodělal

Peníze uložené na spořících a termínovaných účtech v bankách a v penzijních fondech bez započtení státní podpory letos často ani nepřevyšovaly inflaci, která...

Výběr článků

Načítám