Hlavní obsah

Dluhy Čechů rostou, za loňský rok se zvedly o 42 miliard

Praha

Česká národní banka v pátek uvedla, že loni výrazně vzrostl dluh českých domácností. Částka, kterou musí splatit bankám a finančním institucím se zvýšila o 42,6 miliardy korun. Domácnosti dluží celkově 1,206 biliónu korun. Poslední měsíc roku ale přinesl pokles zadluženosti o 2,3 miliardy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Růst zadlužení domácností se v prosinci v meziměsíčním srovnání překvapivě zastavil, meziročně je však stále o téměř čtyři procenta vyšší. Dluhy domácností rostou navzdory stále nejisté ekonomické situaci a nepříznivému vývoji na trhu práce. K dalšímu zadlužování motivují zejména nízké úrokové sazby, příznivé ceny nemovitostí a v případě spotřebního zboží i varování centrálních bankéřů, že levněji už nebude," komentoval data vedoucí partner sektoru finančních služeb, společnosti PwC ČR Petr Kříž.

Dluhy loni rostly také podnikům. Za rok si vzaly úvěry za 35,4 miliardy korun a celkem tak ke konci roku dlužily 995,7 miliardy korun. V prosinci však svou zadluženost snížily proti konci listopadu o 5,5 miliardy korun.

Dynamicky rostoucí zadlužení českých podniků u bank už je podle Kříže minulostí. Banky sice mají dostatek hotovosti, ale vzhledem k regulačním reformám i tlakům na růst obezřetnosti velmi pečlivě prověřují firmu, než jí dají úvěr.

Zadlužené podniky o další úvěry nestojí 

Naproti tomu některé zadlužené podniky již o další úvěry nestojí a řada z nich dává přednost méně rizikovému, byť pomalejšímu růstu financovanému vlastním kapitálem, dodal.

Co se týče úspor, domácnosti měly u bank na jednodenních vkladech uloženo ke konci roku 1,218 biliónu korun, což je o 75,7 miliardy Kč meziročně více. V prosinci se jejich objem vkladů zvýšil o sedm miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti 337,2 miliardy korun, což bylo meziročně o čtyři miliardy korun méně, ale o pět miliard více než v listopadu.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám