Hlavní obsah

České investiční fondy od loňského léta rostou

Právo, svj

Investičním fondům registrovaným v Česku se v posledních měsících daří. V listopadu hodnota jejich aktiv vzrostla o 1,8 miliardy na 129,3 miliardy korun, což v procentuálním vyjádření představuje růst o 1,4 procenta. Jde přitom již o pátý měsíční růst v řadě, kdy se zvýšila hodnota prostředků shromážděných v investičních fondech. Vyplývá to z údajů, které Právu poskytla společnost Analizy Online.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší růst hodnoty aktiv zaznamenaly investiční společnosti ISČS, AXA IS a IKS KB, nejvíce prostředků bylo investory vloženo do fondu ISČS Konzervativní mix.

„Nejlépe se obecně dařilo fondům smíšeným a akciovým,“ uvedl analytik společnosti Analizy Online Jan Šulc. Výkonnost českých investičních fondů podle něj pozitivně ovlivnil hlavně růst na akciových trzích v rozvinutých zemích. Index MSCI AC World, který zobrazuje nálady na globálních trzích, vzrostl v listopadu o 1,2 procenta.

Rekordmanem se stala japonská burza – index Nikkei 225 posílil o 9,3 procenta (v jenech). Důvod k dobré náladě však měli i investoři v Německu (DAX +4,1 % v EUR), USA (S 500 +2,8 % v USD) či v Rakousku (ATX +1,6 % v EUR).

Aktiva smíšených a akciových fondů za měsíc vzrostla o 670 miliónů, resp. 580 miliónů korun. Významný růst hodnoty aktiv však v listopadu zaznamenaly také dluhopisové fondy a fondy zajištěné (téměř +380 miliónů, resp. +200 miliónů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám