Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaká finanční předsevzetí si dát do roku 2014?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomocí novoročních předsevzetí se lidé motivují k tomu, aby na sobě pracovali. Zbavili se zlozvyků, začali cvičit, něco se naučili nebo dokázali. Chcete-li zlepšit svoji finanční situaci, dejte si letos i nějaké to finanční předsevzetí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Abyste byli v plnění předsevzetí co nejúspěšnější, stanovte si konkrétní cíle. Ty si zapište do diáře, kde je budete mít na očích. Přinášíme přehled deseti finančních předsevzetí a rad, jak dosáhnout jejich splnění.

1. Budu šetřit

Jakmile obdržíte výplatu, rozdělte si peníze podle toho, na co je použijete. Pokud chcete něco ušetřit, nesmíte mít volné peníze po ruce. Uložte je na spořicí účty nebo použijte klasickou obálkovou metodu. Zamyslete se nad tím, co nutně potřebujete a co si naopak můžete odpustit.

Zaveďte si deníček, do kterého budete zapisovat veškeré příjmy a výdaje. Nastavte si limity útraty – týdenní, měsíční i dlouhodobější. Stanovte si částku, kterou chcete ušetřit, a tu si rozpočítejte na jednotlivé měsíce. Každý měsíc si odkládejte příslušnou část a na odložené peníze nesahejte.

2. Začnu spořit na důchod

Využijte státního příspěvku na penzijní připojištění a spořte alespoň 300 korun měsíčně. Nezapomínejte ani na životní pojištění. Dohlédněte na to, aby částka, kterou na konci spoření získáte, byla dostačující. Počítejte s tím, že ji budete čerpat po několik let a že by vám měla společně se státním důchodem vystačit ke spokojenému životu.

3. Postarám se o rodinu

Jste-li živitel rodiny, sjednejte si dobré životní pojištění. Dětem spořte a uzavřete jim úrazové pojištění. Za úvahu stojí také rodinné pojištění, tedy jedna pojistka pro celou rodinu, rodiče i děti. Smyslem rodinného pojištění je finanční zabezpečení dítěte pro případ úmrtí či invalidity jednoho nebo obou rodičů. Současně je určeno k tvorbě úspor.

4. Nebudu uzavírat nevýhodné smlouvy

Projděte si smlouvy, které máte uzavřeny. Pokud jsou pro vás nevýhodné, navštivte příslušnou instituci a sjednejte si lepší podmínky. Porovnejte nabídky finančních produktů na internetovém srovnávači, získáte tak přehled o současných podmínkách a cenách. Nemějte strach ze změny dodavatele, konkurence je veliká a poskytovatelé finančních služeb o klienta umějí zabojovat výhodnější nabídkou. Základem je vybrat si takového dodavatele, který vám poskytne finančně a uživatelsky výhodný produkt.

5. Zhodnotím své peníze

Pro dlouhodobé spoření nejsou vhodné běžné bankovní účty, kde se výnos pohybuje na nízké úrovni. U termínovaných vkladů může být úrok zajímavější, ale pouze pokud na počátku vložíte vyšší sumu v řádech desítek tisíc korun. Nejvhodnějším způsobem, jak dlouhodobě investovat, jsou vklady do podílových fondů. Pokud máte podílové listy v držení delší dobu než tři roky, nemusíte platit daň z příjmů.

6. Budu si půjčovat s rozumem

Dříve, než se pro samotnou půjčku rozhodnete, pečlivě zvažte, zda ji vůbec potřebujete. Je pro vás to, co si chcete za získané peníze pořídit, opravdu nezbytné? I kvůli půjčce na dovolenou můžete v krajním případě přijít o střechu nad hlavou.

Pokud jste přesvědčeni, že se bez peněz navíc neobejdete, stanovte si výši splátek a délku splácení tak, abyste byli schopni za jakýchkoliv okolností peníze věřiteli uhradit. Pozor také na poplatky za posouzení žádosti. Neznamená to, že vám bude půjčka přiklepnuta, můžete tak snadno přijít o nemalé peníze, což v čase finanční nouze může být pro rodinný rozpočet značně citelné.

7. Nebudu platit víc, než musím

Při volbě finančního produktu se neorientujte pouze podle výše sazeb, ale i podle dalších poplatků. Nechte si zaslat ceník služeb, informujte se o výši případných sankcí. Poplatky mohou výslednou cenu výrazně ovlivnit.

8. Snížím výdaje za energie

Vyměňte běžné žárovky za úsporné a nejlépe LED. Používejte kvalitní elektrospotřebiče kategorie A či A+ a výše. Sledujte energetické štítky produktů a vybírejte podle nich. Patnáct let, to je hraniční stáří ledničky nebo mrazničky. Starší přístroj byste doma mít neměli, jinak můžete očekávat až 5x vyšší spotřebu energie než u nových přístrojů. Spotřebiče vypínejte a nechte si je čas od času zkontrolovat odborníkem.

9. Chci být lepší ve správě financí

Sebevzdělávejte se, nejlépe tak posílíte svoji finanční gramotnost. Zkuste si vybudovat povědomí o základních finančních produktech (úvěry, spoření, investice) a operacích na trhu s penězi. Znalost různých typů příjmů a výdajů (mzda, pronájem, přídavky, sociální dávky) i rizik u různých typů produktů, obzvláště úvěrů, je zásadní. Pokud si nejste jisti nebo něčemu nerozumíte, vyhledejte odborné finanční či dluhové poradenství. Není to důkaz slabosti, ale ukázka aktivního přístupu.

10. Nebudu se vymlouvat na neznalost zákona

Nový občanský zákoník přinesl změny, seznamte se s nimi. Budete vědět, jaké jsou vaše povinnosti i práva, a nic vás tudíž v roce 2014 nezaskočí.

Na dotaz odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Co mám udělat pro to, abych byl v důchodu dobře finančně zajištěn?
Snažte se po celý ekonomicky aktivní život spořit. Mějte sjednánu životní pojistku i penzijní připojištění. Pořiďte si vlastní bydlení, v penzi pak nebudete muset platit drahý nájem. Největší životní investicí jsou děti. Vychovejte je dobře, naučte je hospodařit s penězi, ve stáří vám pak jistě rády pomohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám