Hlavní obsah

Databáze pojištěných aut se hemží fiktivními značkami

Právo, Jindřich Ginter

Veřejná databáze vozidel vedená Českou kanceláří pojistitelů (ČKP), která slouží k rychlé orientaci, zda je auto pojištěné, například když vás někdo nabourá a ujede, se hemží fiktivními registračními značkami. Smyšlené značky jsou uváděny i v nezjištěném množství zelených karet, jež osvědčují, že vůz má povinné ručení. Právo na to upozornil čtenář a ČKP to potvrdila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V databázi ČKP jsem zjistil, že třeba na registrační značku 5P55555 je vedeno pět vozidel. Jak je to možné, když daná RZ je vždy přidělena pro jedno vozidlo?“ napsal Právu čtenář František Žemlička.

„Každá značka je opravdu unikátní. Co se týká RZ 5P55555, tak k této situaci nejspíše došlo při sjednání pojištění. U několika různých vozů byla do systému zadána chybná značka 5P55555. Proto se ve veřejně přístupné části databáze ČKP ukazuje chybný údaj,“ konstatoval mluvčí ČKP Aleš Povr.

Vymyšlenou RZ pak podle něho mají klienti pojišťoven uvedenou i v zelené kartě a v pojistné smlouvě.

Nesmyslná značka v systému zůstane

Tento příklad není přitom vůbec ojedinělý, protože když si motoristé sjednávají pojistky u nových aut, která ještě nemají RZ přidělenou, tak počítačové aplikace vyžadují zadání registrační značky – jinak nelze pojistku vůbec realizovat. A bez povinného ručení vůz nesmí vyjet na silnici.

Proto kupující aut s prodávajícími do systémů pojišťoven naťukají vymyšlené značky, aby je to, jak se lidově říká, v systému pustilo dále.

„Když později motoristé dostanou skutečnou RZ, tak to už ale pojišťovně neoznámí a nesmyslná značka v systému i v zelené kartě zůstane,“ dodal Povr.

Za fiktivní značky v databázi pojišťoven tedy podle ČKP mohou sami motoristé. Kolik takových chybných zelených karet, smluv a údajů v systému ČKP je, nikdo neví a ani si netroufne odhadnout.

Pojistky jsou platné

Povr ujistil, že fiktivní RZ nemá vliv na platnost smlouvy s pojišťovnou o povinném ručení. To znamená, že když vás nabourá řidič, který má v zelené kartě vymyšlenou RZ, tak by to pojišťovna měla z jeho povinného ručení uhradit, jako by bylo vše v pořádku, neboť do protokolu o nehodě se uvádějí i další údaje o motoristovi i autě.

Kancelář pojistitelů je ale teď na tapetě kvůli tomu, že od desítek tisíc motoristů vymáhá neoprávněně částky, které ve skutečnosti nedluží. A stále se hledá příčina – zda za to může Centrální registr vozidel, nebo neaktuální, chybné údaje v databázích pojišťoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám