Hlavní obsah

Nejčastější sabotéři Vánoc: Požáry stromků, úrazy v kuchyni a dopravní nehody

Právo, Novinky, Bára Buřínská

Různé drobné i větší živelní pohromy postihují české domácnosti i během svátečních vánočních dnů. Výjimkou nejsou požáry adventních věnců, hořící vánoční stromky či různé úrazy při práci v kuchyni. Bohužel lidem se nevyhýbají ani dopravní nehody způsobené hlavně počasím či vyšším počtem svátečních řidičů.

Foto: Profimedia.cz

Požáry od tradičních svíček patří k nejčastějším vánočním pojistným událostem.

Článek

Ve spolupráci s pojišťovnami jsme v redakci připravili výčet nejčastějších pojistných událostí, se kterými se Češi v předvánočním, ale i vánočním čase potýkají.

Požáry od tradičních svíček na věnci i stromku

Udělat si vánoční atmosféru s tradičními svíčkami na vánočním stromku se vymstilo už mnoha lidem. Prakticky všechny pojišťovny evidují škody na zařízení domácností kvůli požárům způsobeným neopatrnou manipulací se svíčkami na stromku či adventním věnci. Výjimkou nejsou ani požáry od prskavek či zábavní pyrotechniky.

„Od tradičních svíček se vznítil stromek a klient ve snaze jej uhasit přenášel stromek do koupelny. Cestou se mu podařilo roznést ohniska požáru po celém bytě. Ve výsledku mu nakonec byt kompletně vyhořel,” uvedl pro Právo Karel Žyla z pojišťovny AXA.

„Měli jsme také škodu, kdy při zapalování prskavek na vánočním stromku se 'podařilo' klientovi zapálit i stromek. Celý obývací pokoj vyhořel, a to včetně raritní sbírky hudebních desek, na zakázku dělaných vánočních i ozdob a všech nových dárků,” přidal Žyla ještě jednu pojistnou událost způsobenou požárem.

V pojišťovnách se setkávají i s požáry adventních věnců, které prohořely stolem, v České pojišťovně dokonce pianem, na kterém věnec stál.

V České pojišťovně také řešili případy klientů, kteří po bujarých novoročních oslavách usnuli se zapálenou cigaretou v posteli, a způsobili tak rozsáhlé požáry. V některých případech to bohužel končí i tragicky.

„Rodina si během vánočních svátků přitápěla v krbových kamnech. Žhavý popel vysypal některý z rodinných příslušníků do otevřené popelnice hned za dveřmi rodinného domu. Silný vítr rozfoukal popel do blízkého okolí a mimo jiné i na naštípané dřevo uskladněné u obvodové stěny domu. Vzniklý požár následně zachvátil nejen dřevo, ale postupně také střechu přízemního domku, okna i vchodové dveře. Rodina v době vzniku požáru byla na druhé straně budovy a na to, že hoří, přišla příliš pozdě. Celou situaci tak museli řešit hasiči,” popsal pro Právo pojistnou událost klientů Generali její tiskový mluvčí Jiří Cívka.

Prasklé potrubí zničilo vybavení domácnosti

Podle informací z pojišťoven se lidé často potýkají i se škodami, které jim způsobí prasklé vodovodní potrubí nejčastěji kvůli silným mrazům. „V poslední době se zvyšují počty vodovodních škod, kdy lidé nahlásí, že jim prasklý vodovod zničil vybavení domácnosti. Nejde přitom jen o drobné škody, pokud dojde k vyplavení v rodinném domku, škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun,” uvedl pro Právo Václav Bálek z Allianz.

„Mnohdy se setkáváme i s případy, kdy lidé vytopí své sousedy kvůli přetečeným vanám, ve kterých mají živého kapra, případně děti vycákají v koupelně tolik vody, že stačí prosáknout až k sousedům o patro níž,” uvedla Marika Nicajasová z České pojišťovny.

Úrazy při úklidu i vaření

Většina českých hospodyněk absolvuje před vánočními svátky doslova uklízecí maratón. „Úrazy při úklidu jsou po zraněních z rekreačního sportu druhé nejfrekventovanější mezi událostmi tohoto druhu ve volném čase, přičemž dominuje období listopadu a prosince a pády ze štaflí,” zmínila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Častá jsou také poranění způsobená noži při porcování kapra, popáleniny od vařící vody či rozpáleného oleje.

Mnohdy lidem zkazí Vánoce i úrazy způsobené pádem na neuklizeném chodníku. „Naprostá většina zranění vzniká pádem na zasněženém nebo namrzlém chodníku. Nejčastěji to jsou různé pohmožděniny a zlomeniny dolních i horních končetin. Zaznamenali jsme ale i několik případů, kde došlo k poranění hlavy a páteře,” upřesnil Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Nepozorní chodci a sváteční řidiči

Advent je spojen s nákupní horečkou. Lidé shánějící dárky často bez rozhlédnutí vstupují do vozovky. Nervózní řidiči ve šňůrách a v pruzích vedle sebe mohou přehlédnout lidi na přechodu nebo proplétající se hadem vozidel. Podle statistik Uniqy v prosinci každoročně přibývá chodců sražených na ulici ve městech.

O svátcích se kvůli návštěvám příbuzných také často vydávají na cesty autem i takzvaní sváteční řidiči. Bohužel nemají tak dobře zažité návyky, nereagují tak rychle jako zkušení řidiči. „V této době registrujeme až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacích škod,” uvedla Svobodová.

„Zvýšený počet škod má na konci roku na svědomí zejména náledí na silnicích a použití posypového materiálu pro zajištění sjízdnosti vozovek. V zimním období evidujeme také zvýšený počet škod způsobených střetem se zvěří,” upřesnila pro Právo Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Aktivita zlodějů na konci roku stoupá

Během svátečních dnů roste i počet vykradených bytů. Lidé často své byty a domy opouštějí kvůli návštěvám příbuzných či cestám na hory.

„Zloději jsou na přelomu roku velmi aktivní. Podle našich zkušeností překvapivě více než třeba v období letních dovolených. Mnohdy těží z neopatrného počínání klientů. Například rodina si pořídí nový televizor a notebook, a pokud obaly od nich viditelně odloží k popelnici, jako by vypsala zloději pozvánku. Ten už ví, kde mají zcela nové zboží, zná už značku, parametry a odhadne, kolik se na tom dá vydělat,” řekla Eva Svobodová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám