Hlavní obsah

Konec roku se blíží, pohlídejte si státní příspěvek u stavebního spoření

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se konec roku a lidé se stavebním spořením mají nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jestli vše udělali nebo ještě mohou udělat pro to, aby získali co nejvyšší státní podporu za letošní rok.

Foto: Profimedia.cz

Stavební spoření umožňuje střádat peníze i pro dítě

Článek

Pokles státní podpory v minulých letech sice snížil i výnosnost vkladů, i tak stavební spoření – díky zpravidla dvouprocentnímu úroku a státní podpoře až 2000 Kč ročně – stále patří mezi nejvýhodnější klasické finanční produkty pro občany s běžnými příjmy a vklady. Lidé ovšem musí vydržet spořit aspoň šest let.

Podmínkou pro získání maximálního státního příspěvku je celkový roční vklad ve výši 20 tisíc Kč.

Až poté vzniká právo na dvě tisícovky ročně od státu. Výše roční státní podpory se vypočítává jako 10 procent z uspořené částky na každou smlouvu, maximálně však zmíněných 2000 korun na osobu.

Lidé by se případného stresu na konci roku mohli vyvarovat složením celkové potřebné sumy pro získání maximálního příspěvku od státu bezprostředně po uzavření smlouvy se stavební spořitelnou. To si však většina nemůže dovolit. Proto většina Čechů rozdělí splátky do šesti let. Řešením je také zřízení stálého příkazu z banky.

Vše je nutné stihnout před koncem roku

„Rozložení splátek na celý rok má smysl i z pohledu rodinných financí, protože jednorázový výdaj představuje větší zátěž pro peněženku. I při pravidelných měsíčních platbách by však mělo být dobrým zvykem každého klienta si nejpozději v prosinci ověřit stav svého účtu,“ zdůrazňuje ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny Rostislav Trávníček.

Podle něj by lidé se stavebním spořením měli učinit pět kroků, aby o státní podporu nepřišli. V první řadě je nutné platbu na stavební spoření poslat tak, aby připsání na účet příjemce bylo uskutečněno nejpozději do 31. prosince 2013.

O garantovaných termínech převodů by se lidé měli informovat ve své bance, ze které peníze posílají. Pokud klient vloží hotovost na pokladně spořitelny, celý proces urychlí, a navíc může uskutečnit vklad až do 31. prosince včetně.

S ověřením stavu účtu stavebního spoření by měl pomoci finanční poradce, se kterým klient uzavíral smlouvu. Další možností je využití informační linky spořitelny.

Ideální přístup s ohledem na rodinné finanční plánování je trvalý příkaz v bance, kde bude na účet u stavební spořitelny chodit pravidelná platba každý měsíc. „Lehce pak zjistíte, kolik peněz jste již na svůj účet za uplynulé roky poslali. Navíc tímto způsobem získáte nejvýhodnější úročení,“ radí Trávníček.

Od roku 2011 poklesla státní podpora – z až 4500 Kč a až 3000 Kč ročně (podle data uzavření smlouvy) – na maximálních 2000 korun a došlo ke zdanění úroků z vkladů. V celkových číslech se to projevilo tak, že zatímco například za rok 2005 stát vyplatil podporu 16 miliard korun, v roce 2011 to bylo 10,7 miliardy a loni už jen 5,3 miliardy korun.

Letos zájem mírně vzrostl 

Stavební spořitelny loni zaznamenaly růst počtu nově uzavřených smluv o stavebním spoření meziročně o 23 tisíc na více než 433 000 smluv. Nyní dohromady registrují zhruba 4,2 miliónu smluv.

Letos zájem o uzavírání nových smluv včetně navýšení cílových částek podle stavebních spořitelen mírně vzrostl. Od ledna do konce listopadu také poskytly úvěry za téměř 41,2 miliardy korun, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám