Hlavní obsah

Simulování úrazů Češi zkoušejí čím dál víc

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi začínají podle pojišťoven čím dál častěji simulovat následky úrazů, často i s pomocí lékařů. Odškodnění totiž znamenají často zajímavé sumy. Jenže na podvod se většinou přijde, protože stojí na vodě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Znepokojivým trendem je rostoucí počet pojistných podvodů v pojištění osob. Typické jsou fingované úrazy, padělání lékařských zpráv, záměrné uvádění nepravdivých údajů o příčinách a rozsahu zranění, účelové prodlužování doby léčení a také nedodržování léčebného režimu,“ potvrdil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Například pětatřicetiletý muž ze středních Čech si pořádně naběhl v České pojišťovně. Usvědčila ho neexistující dlažba.

V září před třemi lety se opil a při cestě z hospody spadl do škarpy tak, že si polámal nohy. Je to sice proti zdravému rozumu, ale až v letošním roce si vzpomněl na úrazovou pojistku. Papíry o úrazu od doktorů měl, a tak letos v červenci nahlásil škodnou událost.

„Zapadl jsem z díry do díry“

Tvrdil, že tehdy přecházel ulici a levou nohou došlápl do výtluku v chodníku. Jednalo se prý o místo, kde chyběly dlažební kostky. Údajně se poté snažil nohu vyprostit, ale nešlo to, noha byla zaklíněna. Nakonec ji ale podle svého tvrzení přece jen vytáhl a zkusil doskákat na pravé noze, aby přivolal pomoc.

Ale co čert nechtěl, po několika skocích mu i pravá noha zapadla do místa, kde opět chyběly dlažební kostky, a zranil si tedy i druhou končetinu. Poškozený dále doložil propouštěcí lékařské zprávy a na mapce ulic označil místo, kde mělo dojít ke zranění.

Polámal se cestou z hospody a vinu házel na chodník. Usvědčila ho neexistující dlažba

Tento muž přitom není jediný, kdo žádá odškodnění za zranění kvůli údajně vadnému chodníku.

„Ze zprávy Technické správy komunikací ale vyplývá, že stav komunikace je a byl v pořádku. Chodníky v uvedeném místě jsou navíc provedeny v asfaltu, a byly i v roce 2010, a proto tam ani žádná dlažba chybět nemohla,“ kroutí hlavou mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Také prostřednictvím internetových mapových podkladů bylo zjištěno, že v srpnu 2010, kdy byly na tomto serveru pořízeny fotografie ulic, není chodník v dané ulici jakkoliv poškozen, a to ani před domem, kde mělo k úrazu dojít, ani v jiné části ulice.

Právě internetové mapy odhalují lži podvodníků stále častěji – třeba tvrdí, že jim vichřice urvala střechu, a pak se díky internetovým mapám zjistí, že tam byla.

Muž se nakonec likvidátorům pojišťovny pod tlakem okolností přiznal. Počítá každou korunu, práce je nestálá, padá do dluhů, a tak se snažil si přilepšit pomocí tři roky staré události při cestě z hospody.

Rodinka z Havířova to zkouší v Polsku

Takových případů v registracích pojišťoven rok od roku přibývá. Například jedna rodina z Havířova se pojistnými podvody již tak proslavila, že ji vedou na černé listině všech pojišťoven, a tak, podle informací pojišťovny Generali, to začíná s pojistnými fígly zkoušet v Polsku.

Jen během prvních devíti měsíců letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody všeho druhu za 345 miliónů korun. To je meziročně o 24 miliónů korun více. Skokový nárůst zjištěných podvodů o neuvěřitelných 200 procent zaznamenala letos ČP v Ústeckém kraji. Více než 40 procent zatím letos odhalených pojistných podvodů se ale odehrálo na území Prahy a Středočeského kraje.

Například Allianz odhalila za prvních šest měsíců letošního roku 1161 pojistných podvodů za více než 62 miliónů korun, což je meziročně o 426 podvodů více.

Pokračuje trend „více podvodů za menší částky“. Zatímco za první tři čtvrtletí roku 2012 odhalili detektivové Generali pojistné podvody za 29 miliónů korun, v roce letošním je uchráněná hodnota ještě o 10 miliónů vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám