Hlavní obsah

Po pádu na neuklizeném chodníku mohou lidé dostat až desítky tisíc

Právo, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád na zledovatělém chodníku potká během zimy téměř každého. Pokud to odnese jen zašpiněné oblečení, lze mluvit o štěstí. Ovšem pádem si můžete způsobit i vážné zranění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle statistik ČSOB Pojišťovny počet chodníkových úrazů rok od roku stoupá. Stejně tak narůstá i počet oprávněných nároků na odškodné z úrazů. Pojistné plnění často přesahuje desítky tisíc korun.

„V roce 2011 jsme ve městech, která jsou u nás pojištěna, vyplatili odškodné více než třem stovkám poškozených lidí. V roce 2012 to už bylo 350 případů a v letošním roce zatím 370. Kolik to bude letos přesně, ale teprve uvidíme, protože nejkritičtější období zimy právě klepe na dveře,“ uvedl Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.

Bolestné i náhrada ušlé mzdy

Pokud upadnete a zraníte se, můžete po majiteli chodníku žádat odškodné. Za sypání chodníků a odklízení sněhu a ledu z nich jsou odpovědná města a obce. A podle zákona o pozemních komunikacích také odpovídají za škodu, která se lidem stane kvůli pádu na neuklizeném chodníku. Některé z nich jsou pro případ těchto úrazů pojištěna prostřednictvím pojištění odpovědnosti za škodu.

Ušlá mzda se může hradit i po ukončení léčení, a to v případě, že by úraz ovlivnil možnost pracovního zařazení poškozené
mluvčí pojišťovny

Odškodné, pokud vám na něj vznikne nárok, může dosáhnout opravdu nemalých částek. Pojistné plnění pak často představuje několik desítek, ale i stovek tisíc korun. „K bolestnému za úraz je třeba přičíst i vyplacení ušlé mzdy, tedy rozdíl mezi mzdou poškozeného a tím, co mu je uhrazeno z nemocenské po celou dobu léčení. Celkové odškodné se tak může vyšplhat až k částkám v řádu desítek tisíc,“ uvedl Klaban.

Zraněná žena bude mít nárok na celkové odškodné ve výši 70 350 korun.

„Ušlá mzda se může hradit i po ukončení léčení, a to v případě, že by úraz ovlivnil možnost pracovního zařazení poškozené. Pak se formou renty platí rozdíl mezi mzdou dosahovanou před úrazem a po ukončení neschopenky,“ doplnil pro Právo tiskový mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Shromážděte všechny důkazy

Aby vám nárok na odškodné vznikl, musíte mít v ruce dostatek důkazů. Především pečlivě a co nejobjektivněji zdokumentujte celý průběh vašeho úrazu. Je-li to možné, vyfoťte si například fotoaparátem v mobilu i stav chodníku – místo vaší nehody.

Dále musíte pro uplatnění nároku na odškodné prokázat výši škody na zdraví. Od ošetřujícího lékaře si vyžádejte posudek o bolestném. Pokud váš úraz zanechá trvalé následky, požádejte o posudek o ztížení společenského uplatnění. Připravte si také potvrzení o ztrátě výdělku.

V průběhu léčení následků úrazu si nezapomeňte schovávat všechny doklady dokumentující vaše náklady související s léčením, například jízdné do zdravotnických zařízení, doplatky za léky a léčebné prostředky, regulační poplatky a podobně.

Pokud během pádu došlo i k majetkové škodě, například se vám rozbily hodinky, zničili jste si oblečení, můžete pochopitelně požadovat i náhradu této škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám