Hlavní obsah

Ministerstvo navrhuje přidat seniorům 271 Kč. Kde na to vezme, ale netuší

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) finišuje s návrhem mimořádné valorizace důchodů v příštím roce. Pokud by ho akceptovaly nová vláda a Sněmovna, průměrná výše starobního důchodu by se od července 2014 navýšila o 271 korun a u důchodů přiznaných letos o 76 korun. Otázkou zajištění potřebných financí se však MPSV zabývat už nechce.

Foto: Profimedia.cz

Nečasova vláda důchodcům slibovala, že jim zdražení potravin, léků a dalších výrobků kvůli zvýšení DPH bude kompenzovat valorizací jejich penzí. Tento slib ale nesplnila a podmínky valorizace jim naopak výrazně zpřísnila.

Článek

Letos v lednu se důchody v rámci řádné valorizace zvedly v průměru o 137 korun, na začátku příštího roku to pak má být průměrně jen o 45 korun.

Další přidání by důchodcům a důchodkyním mělo podle dřívějšího vyjádření ministra práce a sociálních věcí v demisi Františka Koníčka dorovnat to, o co přišli kvůli pomalejšímu zvyšování penzí letos a co ztratí od ledna.

Pro politiky to je horký brambor 

„Navrhované zvýšení důchodů by vedlo v roce 2014 k růstu reálné hodnoty průměrného důchodu o 1,2 procentního bodu a ke zlepšení poměru průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě o 0,4 procentního bodu na 41,6 procenta. Výdaje na další zvýšení důchodů v roce 2014 by pak činily dodatečných 4,6 miliardy korun,“ sdělil Právu mluvčí MPSV Petr Sulek.

ČSSD a hnutí ANO 2011, které nyní spolu jednají o možné budoucí vládní koalici, se k plánu MPSV na mimořádnou valorizaci penzí stavějí opatrně. Na jednu stranu by ji přivítaly, jedním dechem, ale dodávají, že na ni nebudou v příštím roce zřejmě peníze.

„Přivítal bych, kdybychom mimořádnou valorizaci penzí mohli uskutečnit už v příštím roce. Nicméně je to otázka miliard, a pokud státní rozpočet nebude s touto položkou počítat, tak by se tyto miliardy hledaly velmi obtížně. Z mého pohledu je reálná valorizace až v roce 2015,“ řekl Právu stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Roman Sklenák.

„S dorovnáním částky, o kterou senioři kvůli zásahu Nečasovy vlády přišli, souhlasíme. Růst důchodů o 45 korun považujeme za výsměch lidem, kteří v této zemi pracovali. Vláda v demisi by měla ale říct, kde na onu mimořádnou valorizaci vezme peníze,“ uvedla pak mluvčí hnutí ANO 2011 Radka Burketová.

Nalézt potřebné finanční prostředky a upravit rozpočet bude úkolem nové vlády
Petr Sulek, ministerstvo práce a sociálních věcí

MPSV ale otázku financování valorizace důchodů fakticky ani neřeší. „Provedení mimořádné valorizace důchodů od července 2014 vyžaduje, aby byla přijata změna zákona o důchodovém pojištění, což může učinit teprve nová Sněmovna. S mimořádnou valorizací proto nemohl počítat ani návrh státního rozpočtu na rok 2014, takže MPSV ve své kapitole státního rozpočtu na tyto mimořádné výdaje nemá rozpočtované prostředky,“ sdělil Právu Sulek.

Podle něj nalezení potřebných finančních prostředků a upravení rozpočtu „bude úkolem nové vlády“. Pro tu ale může být návrh na mimořádnou valorizaci ve Sněmovně podle oslovených politiků „nášlapnou bombou“. Otázka jejího případného zamítnutí by totiž byla politicky velmi citlivou záležitostí.

„Tohle by neměla rozhodovat vláda v demisi, která navíc ani nikdy neměla důvěru. Nemá na to peníze ve státním rozpočtu a měla by to nechat na příští vládě,“ uvedl k tomu hlavní ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

Nečasova vláda důchodcům ubrala

Ať už rozhodnutí o mimořádné valorizaci padne jakékoliv, ČSSD i ANO 2011 jsou připraveny přilepšit důchodcům v lednu 2015. A to tak, že by se vláda předčasně vrátila k původnímu mechanismu valorizace, podle kterého by se důchody musely valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd.

Nová pravidla, která pro roky 2013 až 2015 schválila bývalá vláda Petra Nečase, totiž umožňují valorizaci důchodů jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd.

Na příští valorizaci má jít okolo 9 miliard

O kolik si důchodci v roce 2015 přilepší, bude záležet na míře inflace. Ta teď v Česku činí 1,6 procenta, v případě důchodců je ale minimálně 2,3procentní.

„Náklady na valorizaci v roce 2015 máme spočítané i od ministerstva financí, ten nárůst je 9,6 miliardy,“ uvedl Mládek. Nárůst nákladů na důchody by měl být částečně vyvážen snížením výdajů na dávky v hmotné nouzi.

MPSV počítá s celkovým navýšením výdajů na důchody o něco menším. „Při očekávané dvouprocentní inflaci a stagnaci reálné mzdy předpokládáme, že se valorizace od 1. ledna 2015 projeví zvýšením výdajů na důchody o osm miliard korun,“ dodal Sulek. Zvýšení důchodů od ledna 2014 stanovila Nečasova vláda tak, že základní výměra důchodu se zvyšuje o 10 Kč a procentní výměra důchodů se zvyšuje o 0,4 procenta. Důchodcům se tak celkem přidá jen 1,5 miliardy korun.

Velkým problémem je, že důchodcům se tak citelně snižují jejich reálné příjmy, čímž klesá i jejich schopnost hradit běžné účty či splácet půjčky. Za posledních deset let se počet důchodů zatížených exekucí zvedl čtyřikrát, nebezpečně zadlužených seniorů je už téměř 100 tisíc.

Průměrná penze v ČR činila letos v červnu 10 963 korun, nedosáhla na ni zhruba polovina příjemců. Vyšší starobní důchod než 14 000 korun má v Česku jen devět procent seniorů a seniorek. Starobní důchod pobíralo celkem 2,34 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám