Hlavní obsah

Banky nadbíhají advokátům i lékařům. Půjčky dostávají levněji

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez poplatků nebo výrazně levnější úvěr bez dokládání příjmu a účelu použití. To jsou výhody, které by chtěli od bank všichni klienti. Některé banky je ale nenabízejí plošně, ale poskytují je jen lidem se společensky významnou profesí, jako jsou advokáti, lékaři, daňoví poradci.

Foto: Profimedia.cz

Česká spořitelna nabízí advokátům, advokátním kancelářím a dalším profesím ze segmentu svobodných povolání speciální úvěr. Ilustrační snímek

Článek

„Zvýhodněné produkty nabízíme vybraným profesím svobodných povolání, například advokátům, lékařům, farmaceutům, notářům, daňovým poradcům, veterinářům. V rámci podnikatelského konta mají tuzemské elektronické transakce zdarma a získají k tomu osobní konto zdarma pro soukromé potřeby,“ sdělil Právu Jan Holinka z České spořitelny (ČS).

Výhodnými nabídkami bank „jen pro advokáty“ se v odborném tisku chlubí Česká advokátní komora (ČAK).

Do miliónu bez daňového přiznání

Proti jiným podnikatelům mohou od ČS získat výrazně levnější úvěr a navíc, žádají-li o částku do miliónu korun, nemusí dokládat daňové přiznání. Stejně tak nedokládají, na co konkrétně úvěr využijí. To by uvítali i další malí a střední podnikatelé, jenže takové výhody jsou jen pro vyvolená svobodná povolání.

„Advokátům, advokátním kancelářím, ale i dalším profesím ze segmentu svobodných povolání nabízíme speciální neúčelový splátkový úvěr,“ sdělil Holinka. „Nabízí výhodnější sazbu než klasické firemní úvěry. Maximální výše úvěru může dosáhnout až 50 procent ročních příjmů klienta a může mít splatnost až sedm let,“ dodal.

Stejně tak ČSOB má speciální program pro členy vybraných profesních komor (advokáty, architekty, lékaře, notáře) kombinující nejvhodnější produkty a služby.

„Například veškeré tuzemské příchozí platby jsou zdarma či poskytujeme zvýhodněné úročení bez ohledu na zůstatek pevnou sazbou ve výši 0,15 % ročně,“ uvedla Pavla Hávová z ČSOB.

U úvěrů jsou výhodami pro vyvolené profese například nižší úroková sazba, zajištění limitů nad 300 000 Kč pouze blankosměnkou bez avalu a rychlost poskytnutí. „Přinese-li podnikatel ze svobodných povolání dokumenty, do 30 minut s ním uzavřeme smlouvu, na jejímž základě mu poskytneme až milión korun,“ konstatovala Hávová. ČSOB má navíc zvláštní program i pro zemědělce, který je kombinován s dotacemi.

Raiffeisenbank a KB profese neselektují

Výhody výslovně pro svobodná povolání nemá například ­Raiffeisenbank. Zaměřuje se plošně na začínající firmy, kterým slibuje, že jim náklady na vedení účtů srazí až o 85 procent.

„Pro advokáty nabízíme speciální bankovní účty, které potřebují pro výkon své praxe a jsou vedeny standardně zdarma, ale speciální partnerství s ČAK za tímto účelem nevyužíváme,“ sdělil Tomáš Kofroň.

Stejně tak Komerční banka neomezuje výhody podle povolání.

„Nabídka našich výhod je plošná. Advokátům nabízíme speciální běžný účet pro úschovu, se kterým mohou spravovat vklady svých klientů odděleně od vlastních prostředků. Účet je včetně pojištění vkladů na majitele prostředků a může být veden v mnoha cizích měnách,“ informovala Monika Klucová z Komerční banky.

Anketa

Je správné, že některé banky nabízejí výhodnější půjčky některým profesím?
Ano, je to věc jejich obchodní strategie
23,6 %
Ne, podmínky by měli mít všichni stejné
76,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám