Hlavní obsah

Tři pětiny českých domácností obtížně hospodaří se svými příjmy

V současné době má problém vyjít se svými příjmy celkem 58 procent českých domácností, naopak dvě pětiny tyto problémy nemají. Proti loňskému říjnu se však situace výrazně zlepšila. Loni s obtížemi hospodařilo 69 procent domácností a 30 procent tvrdilo, že s příjmem vyjde. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Současný výsledek je srovnatelný se šetřením v říjnu 2011.

Výzkum ukázal, že problém, jak vyjít s penězi, zmiňují především lidé se základním a středním vzděláním bez maturity, lidé ve věku nad 60 let, nepracující důchodci, nezaměstnaní či lidé z dělnických profesí.

Naopak bez potíží hospodaří se svými příjmy především podnikatelé a živnostníci, lidé s vysokoškolským vzděláním a kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci.

Třetina Čechů považuje svou domácnost za chudou

V průběhu minulého roku se ve velmi obtížné finanční situaci ocitla třetina lidí, naopak tři pětiny uvedly, že tuto zkušenost nemají.

Lidí, kteří se o své domácnosti vyjadřují jako o chudé, je ale více než těch, kteří ji vnímají jako bohatou. Jako chudou hodnotí svou domácnost 32 procent Čechů, v bohaté domácnosti podle svého názoru žije sedm procent občanů. Nejvíce – tři pětiny dotázaných – však tvrdí, že jejich domácnost není "ani bohatá, ani chudá". V porovnání s loňským průzkumem mírně přibylo dotázaných, kteří vnímají svou domácnost jako chudou.

Schází peníze na spoření

Z průzkumu také vyplynulo, že příjem většiny domácností umožňuje lidem uspokojovat jejich základní potřeby. Ovšem problém s tím má asi devět procent dotázaných. Na koníčky a zájmy jednotlivých členů rodin už lidem zbývá méně peněz. Potvrdilo to 40 procent Čechů, problém s tím ale nemá 56 procent dotázaných.

Většina domácností ale nemůže kvůli nedostatku financí spořit, podporovat děti a rodiče, kupovat kvalitnější či zdravější potraviny, pravidelně jezdit na dovolenou do zahraničí nebo kupovat luxusní zboží. V porovnání s loňským říjnem se situace u všech těchto položek zlepšila.

Máme více peněz na kvalitní potraviny

V otázce nákupu zdravějších nebo kvalitnějších potravin je znát nejvýraznější zlepšení. Ještě vloni je mohlo díky svému příjmu kupovat 29 procent lidí, letos to je 40 procent.

O devět procentních bodů se zvýšil podíl těch, kterým příjem stačí na zájmy a koníčky členů domácnosti. Počet občanů, kteří mohou díky příjmu domácnosti spořit, stoupl o sedm bodů na 37 procent. Dotázaných, kteří si podle svých slov mohou dovolit podporovat domácnosti svých dětí, případně svých rodičů, přibylo o pět bodů na 28 procent.

Anketa

Jak vaše domácnost vychází se svými příjmy?
Velmi snadno
6,8 %
Snadno
8,4 %
Spíše snadno
15,7 %
Spíše obtížně
37,2 %
Obtížně
10,3 %
Velmi obtížně
21,6 %
Celkem hlasovalo 3346 čtenářů.

Občané o ekonomické situaci svých domácností

  • Průzkum CVVM proběhl v týdnu od 7. do 14. října 2013 mezi českou populací.
  • Bylo dotázáno 1039 lidí ve věku od 15 let.
  • CVVM pro sběr dat použilo metodu osobního dotazování.

Reklama

Související články

Příjmy domácností v roce 2012 vzrostly

Českým domácnostem sice loni mírně vzrostly příjmy, celkově si za ně ale koupily méně. Podle Analýzy vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2012, kterou...

Výběr článků

Načítám