Hlavní obsah

Dluhy českých domácností tvoří ze dvou třetin hypotéky

Právo, svj

V zadlužení českých rodin hrají dominantní roli hypoteční úvěry. Aktuálně dosahují již téměř 860 miliard korun, tvoří tedy více než dvě třetiny dluhů domácností. Zbytek tvoří spotřebitelské úvěry, nákupy na splátky, kontokorenty, kreditní karty a leasing.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Objem hypoték meziročně stoupl o 44 miliard,“ upozornil Martin Špaček ze srovnávače cen Sfinance.cz. Zájem o hypotéky podle něj dlouhodobě roste, zatímco spotřebitelské úvěry spíše stagnují.

„Dlouhodobý trend nízkých úrokových sazeb se pomalu začíná otáčet, avšak výrazný růst sazeb se v blízké době neočekává,“ doplnil Špaček.

Průměrné úrokové sazby hypoték v září podle ukazatele Fincentrum Hypoindex nepatrně klesly na 3,00 procenta ze srpnových 3,01 procenta. V červnu byly na 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele.

Krize snížila schopnost domácností půjčky splácet 

Mnoho lidí se v uplynulých letech nechalo zlákat vidinou nového, i když většinou ne příliš levného bydlení a k jejímu naplnění si napůjčovali od bank vysoké sumy peněz. Ekonomika se však ponořila do recese, která omezila jejich příjmy, a tím i schopnost úvěry splácet. Počet případů nesplácení hypoték se proto zvýšil.

Ze statistik serveru Sfinance za srpen vyplývá, že přes 55 procent lidí si hypotéky bralo na koupi nemovitosti, čtvrtina na refinancování stávajícího úvěru na bydlení a zbytek na výstavbu, rekonstrukci, případně jiný účel. Nejčastěji se přitom lidé rozhodli pro pětiletou fixaci úrokové sazby (78,6 procenta smluv).

Nabídky hypoték na trhu si lze porovnat například na této cenové kalkulačce.

Jak nedávno upozornila ČTK, banky kvůli novému občanskému zákoníku, který by měl platit od ledna 2014, už musely připravit nové znění obchodních podmínek a smluvní dokumentace s klienty i obchodními partnery. Nový zákon se dotkne prakticky všech smluv včetně hypoték. Důležité změny se týkají i zástavního práva, dědictví či sloučení stavby s pozemky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám