Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak se vyhnout dluhové spirále

Novinky, bab

Jakmile si necháte úvěry přerůst přes hlavu a svou situaci začnete řešit dalšími půjčkami, dostali jste se do takzvané dluhové pasti či dluhové spirály. Víte, jak si nejlépe půjčovat, abyste se tomu vyhnuli?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vždy, než se pro samotnou půjčku rozhodnete, pečlivě zvažte, zda ji vůbec potřebujete. Je pro vás to, co si chcete za získané peníze pořídit, opravdu nezbytné? I kvůli půjčce na dovolenou můžete v krajním případě přijít o střechu nad hlavou.

Pokud jste přesvědčeni, že se bez peněz navíc neobejdete, stanovte si výši splátek a délku splácení tak, abyste byli schopni za jakýchkoliv okolností úvěr splatit.

Zajímejte se i o poskytovatele úvěru

Neméně důležité je také vědět, u koho si půjčku berete a za jakých podmínek. Na trhu existují desítky bank a nebankovních institucí, mezi kterými můžete vybírat. Důvěryhodnost poskytovatelů půjček si můžete ověřit na stránkách České bankovní asociace, v případě nebankovních úvěrů u České leasingové a finanční asociace.

Velmi obezřetní buďte v kontaktu s lichváři. V podstatě jakákoliv snadno dostupná a rychlá půjčka bez povinnosti doložit výši příjmu naznačuje, že si můžete zadělat na velké nepříjemnosti – vysoké úroky a citelné penále při problémech se splácením. Při pročítání smlouvy si vždy ověřte výši těchto parametrů.

Nepůjčujte si na dluhy

Za žádných okolností si nepůjčujte na splacení dluhů. Máte-li více půjček či dokonce zápis v registru dlužníků, každý další úvěr pro vás bude znamenat horší podmínky (vyšší úrokovou sazbu, požadavek na zástavu apod.), pochopitelně pokud jej vůbec dostanete. Měsíční výše splátek tak může narůst do obludných rozměrů, čímž ještě více zhoršíte svoji situaci a měsíc od měsíce budete ve větším minusu.

Dluhová past vás pohltí zejména v případě, pokud kombinujete více typů úvěrů, jako jsou bezúčelové spotřebitelské půjčky, nákupy zboží na splátky a rychlé půjčky před výplatou. Stačí, abyste onemocněli, přišli o zaměstnání nebo se rozvedli s partnerem a tíha závazků vás položí.

Problémy řešte včas

Dlužníkem se můžete stát jednoduše, stačí nezaplatit pokutu za jízdu bez jízdenky nebo zapomenout včas vrátit bance peníze půjčené přes kreditní kartu. Penále za prodlení naskakuje a účtované částky jsou vyšší, než jste si původně představovali.

Jakékoliv problémy je nutné řešit hned, jak se objeví, a to domluvou s věřitelem. Čím dříve se odhodlá dlužník jednat, tím lépe. Získá tak prostor na návrh a sestavení splátkového kalendáře, odložení splátek či konsolidaci více dluhů. V žádném případě se před věřiteli nezapírejte a přebírejte poštu. Finanční problémy se nevyřeší samy, naopak mají tendenci růst.

Máte-li problém se splácením, obraťte se na odborníky. Existuje síť poraden pro osoby ve finanční tísni. Jejich adresář naleznete na internetu, nebo vám poradí na obecním úřadě. Za radu nic nedáte, za další půjčku byste naopak zaplatili víc, než si myslíte. V krajním případě, když už je zadlužení člověka neúnosné a exekutoři mu klepou na dveře, je možné přistoupit k osobnímu bankrotu. Na ten ale dosáhnou jen někteří, podmínky oddlužení spravuje insolvenční zákon.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Dobrý den, přišla jsem o práci, žádnou další nemohu najít. Navíc jsem zjistila, že jsem těhotná. Protože jsem ale delší dobu na úřadu práce, nemám nárok na podporu, jsem tedy úplně bez peněz. Bance dlužím 60 tisíc, ta je chce samozřejmě nazpět. Nevím, co mám dělat, ale situaci řešit chci. Pomohlo by mi oddlužení?
Vzhledem k výši dluhu a okolnostem (jste dlouhodobě bez příjmu) není možné a vhodné váš dluh řešit oddlužením nebo vyhlášením osobního bankrotu. Navštivte banku, které dlužíte, a informujte poradce o své situaci. Předem si spočítejte, jak vysokou měsíční splátku zvládnete platit a navrhněte bance splácení formou splátkového kalendáře. Pokud byste tak neučinila, hrozí vám předání pohledávky exekutorovi či uplatnění jiné formy vymáhání.
Nejsme s přítelem schopni vyjít s penězi. Každý měsíc jsme před výplatou v podstatě na suchu. Přítel teď potřebuje novou korunku na zub, která bude stát 4500 korun. Zubařka si ho pozvala na zákrok těsně před výplatou, takže na to nebudeme mít. Přítel si chce půjčit, prý existuje nějaká rychlá půjčka před výplatou. Co byste poradil?
S výdajem do pěti tisíc korun by si měla poradit každá domácnost. Pokud ne, jako první je dobré se obrátit na rodinu a přátele s prosbou o bezúročné zapůjčení požadované částky. Když není opravdu zbytí, připadá v úvahu půjčka před výplatou se splatností do jednoho měsíce. Půjčku s takto krátkou dobou splatnosti ale nehledejte v bankách, poskytují ji jen nebankovní instituce. Připravte se proto na poměrně vysoké úroky, za půjčených pět tisíc budete muset následující měsíc zaplatit rovných šest tisíc korun. Doporučuji přeobjednat se na termín po výplatě a hlavně začít budovat finanční rezervy tak, abyste v budoucnu nemuseli podobné problémy řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám